(Glòria Barrete –CR) "Sant Francesc no podia resistir trobar algú més pobre que ell; no per caritat sinó per justícia", explicava Josep Manel Vallejo, caputxí, a l'inici de la xerrada Com eradicar la pobresa, organitzada aquest dijous al vespre als Caputxins de Pompeia de Barcelona. "Fer caritat és retornar avui als pobres el que és d'ells", deia Vallejo, i és a partir d'aquesta premissa que els convidats han iniciat el seu diàleg: Com retornar als pobres el que és d'ells? Un diputat d'un partit alternatiu i un responsable de Càritas, amb un frare caputxí al centre.
David Fernàndez, periodista i diputat de la CUP, ha qualificat la pobresa com "el primer problema ètic i polític", ja que la política pública del país "deixa desemparada molta gent". Fernàndez advoca perquè el canvi passi pel quotidià, "per les quotidianitats compartides", tenint en compte que "si no combatem les causes de la pobresa no podrem eradicar-la mai". L'alternativa més realista a la pobresa, per Fernàndez, es tradueix en una nova economia social, en un altre model d'economia, que passi per les cooperatives "de llum, de consum, banca ètica...". Per fer-ho, caldria crear "un nou moviment social", ha afirmat, perquè "la política d'avui és com l'Evangeli de Lluc: als qui més tenen se'ls hi dóna, i als qui menys tenen se'ls hi treu". I per Fernàndez el canvi de sistema econòmic és vital: "No creiem en el capitalisme perquè no creiem en els miracles".
Eduard Sala, responsable de l'àrea social de Càritas Diocesana de Barcelona, ha recordat que "darrere dels números sempre hi ha cares". Sala afirma que la pobresa respon a una realitat polièdrica, "que mata a les persones en diferents aspectes de la seva vida". S'ha arribat al punt de gestionar la misèria. Sala ha fet referència a les paraules del papa Francesc sobre el sistema econòmic actual recordant que "aquesta economia mata". Com eradicar la pobresa? "S'ha d'edificar sobre roca ferma per evitar que quan vingui un terratrèmol la gent quedi enfonsada".
Les mesures que proposa Sala són mesures també polièdriques com la pobresa que han de comptar amb "diners per comprar menjar; un sistema laboral que no acabi en 'minijobs', en minivides; amb formació, perquè qui està més preparat està més protegit; amb una sanitat que no exclogui gent, i amb un habitatge digne, perquè la gent pugui començar a construir".
En el diàleg van coincidir en que tot aquest canvi social ha de ser liderat per les persones: "Fem una caputxinada contra la pobresa", ha esperonat Fernàndez als assistents; "construïm comunitat on algú sigui algú per a algú", ha demanat Sala, "per guanyar tots alguns hem de perdre una part".
Aquí podeu veure l'acte sencer: