(Fundació Pere Tarrés) Ens trobem en un model de creixement econòmic en el que tenir feina ha passat de ser un espai de drets a ser un espai de vulnerabilitat. La feina ja no és la frontera de l’exclusió social. Aquesta és una de les conclusions extretes de la 'Jornada treballadors pobres: l’exclusió social dins del mercat de treball' organitzada per la Universitat Ramon Llull, Càritas Diocesana de Barcelona i la Fundació Pere Tarrés.
El model econòmic actual provoca un alta vulnerabilitat per a un segment important de la població. El 41% del nous contractes laborals són temporals i parcials, segons l’Informe Foessa sobre Ocupació Precària i Protecció Social (2015). La fi de la plena ocupació ha fet sorgir una nova pobresa però, contràriament al que podria semblar, aquesta pobresa no neix de la crisi sinó de les inseguretats de les noves polítiques neoliberals.
Com podem frenar l’augment de la precarització social i laboral? Què podem fer davant la criminalització de la pobresa? Aquestes han estat algunes de les preguntes que s’han plantejat a la jornada treballadors pobres celebrat a la Facultat Pere Tarrés-URL. La jornada vol contribuir a ser un exercici de reflexió sobre aquestes matèries des del rigor però alhora des del compromís, en correspondència a una comunitat universitària amb veritable vocació social.
La benvinguda dels màxims representants de les tres institucions organitzadores, URL, Càritas i Fundació Pere Tarrés, ha marcat l’inici de la jornada. El director general de la Fundació Pere Tarrés, Josep Oriol Pujol, ha manifestat que “l’exclusió social dins el marcat de treball és una de les conseqüències de la crisi sistèmica”. El director de Càritas Diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, ha sentenciat que “el precariat que vingut per quedar-se”. I el rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell, ha afirmat que “la Jornada vol ser una caixa de ressonància, un entorn de debat en el marc de l’àgora que és la Universitat”.
Amb un format de ponència, el professor del Diploma d’Especialització Universitària en Orientació i Inserció Laboral de la Facultat Pere Tarrés-URL i director d’Insercoop, Xavier Orteu, ha exposat la seva lliçó, 'Treballadors pobres: l’exclusió social dins del mercat de treball'. Orteu ha estat contundent: “Som davant d’una crisi de model social. Amb el neoliberalisme, la pobresa ha deixat de ser quelcom a combatre a quelcom a gestionar”. Les dades l’avalen, s’ha triplicat el nombre de persones a Europa que no arriben al 60% del salari mínim. El procés històric que estem vivint fa que “els pobres ja no només són els que no poden treballar, ja que la feina no evita l’exclusió social”, ha seguit Orteu, que denúncia: “aquesta realitat contradiu la lògica de justícia com l’hem conegut fins ara”.
La taula rodona, moderada pel professor de la Facultat Pere Tarrés-URL, Óscar Martínez, ha reunit a Dessirée Garcia, responsable del programa de Formació i Inserció de Càritas Diocesana de Barcelona, que ha explicat El projecte 'Feina amb Cor' com a experiència d’inserció laboral; Ana Sesé, responsable de l’àrea d’Inserció Sociolaboral de la Fundació Pere Tarrés, ha exposat els tallers d’habilitats laborals; i Diosdado Toledano, de l’Assemblea dels Aturats de Barcelona, ha compartit l’experiència de l’assemblea.
Després d’un debat entre els assistents, Paco López, degà de la Facultat Pere Tarrés-URL, i Carlo Gallucci, vicerector de Relacions Internacionals i Estudiants de la URL, han tancat l’acte amb una inspiradora sentència: “Educar és narrar històries que valguin la pena”.