Vés al contingut

(Jordi Curcó -Confraries de Lleida) Les congregacions, confraries i germandats de Lleida, davant la impossibilitat de que per segon any consecutiu les tradicionals processons puguin sortir al carrer per les restriccions de la Covid-19, ha organitzat una activitat alternativa que supleix, encara que sigui simbòlicament, l’absència de les manifestacions públiques i populars al pròpies de la Setmana Santa.

La iniciativa, coordinada pel Secretariat de Confraries de Lleida, ha estat batejada amb el títol “Ego sum via, verita i vida” (Jo soc el Camí la veritat i la vida), i pretén apropar als lleidatans el patrimoni cultural, artístic i religiós dels passos i grups escultòrics de la Setmana Santa lleidatana.

El bisbe de Lleida Salvador Giménez, acompanyat pel consiliari de la Congregació de la Sang, Jaume Melcior, el director del Secretariat de Confraries, José Manuel Gómez, així com pels representants de les diverses confraries de la ciutat, van inaugurar l’exposició la tarda del passat dissabte, a l’església de la que havia estat parròquia de Sant Andreu i en l’actualitat seu del Secretariat. En aquest temple del capdamunt del carrer Cavallers, s’exposen els passos que participen a la Processó dels Dolors de Diumenge de Rams i a la Processó del Silenci, la nit del Dijous Sant.

En una breu intervenció, el bisbe Giménez va agrair i elogiar el treball conjunt de les confraries, que han fet possible aquesta singular activitat: “La Setmana Santa no ha estat suspesa, la viurem d’un altra manera i aquesta exposició dels misteris de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist ha d’ajudar-nos a fer-ho”.

D’allí i després de fer una pregària i demanar per totes les confraries i pel que les conformen, per a que siguin transmissors dels misteris de la Passió, mort i resurrecció de Crist; la comitiva va anar a l’Oratori dels Dolors, on es resà l’Ave Maria a la Mare de Déu del Dolors, per continuar fins la capella del Peu del Romeu, que acull el grup escultòric de la Fugida a Egipte, de la Confraria de la Somerata de Pardinyes, obra de l’escultor lleidatà Jaume Gort, La comitiva es traslladà finalment a l’església de la Sang, al carrer Sant Antoni on s’exposen els passos de la Processó de Divendres Sant. Allí poden admirar-se un total de set passos, amb conjunts escultòrics destacats com ho són La Flagel·lació i la Mare de Déu Reina dels Màrtirs, de l’escultor Joan Mayné, l’Ecce Homo de Jaume Perelló; el Crist Jacent, de Josep Viladomat i l’impressionat imatge de la Soledat de la Sang, obra de l’escultor reusenc Modest Gené.

L’exposició conjunta de passos podrà visitar-se tots els dies fins el 3 d’abril, Dissabte Sant, de 6 a 8 de la tarda. També els dissabtes, diumenges i festius s’obrirà de 11 del matí a 1 de la tarda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.