Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
sant-felip-neri-10
Fotografia: Oratori Sant Felip Neri.
Galeria d'imatges

Serà aquest divendres 22 de març entre les històriques parets de Sant Felip Neri i a les portes de Setmana Santa, quan ressonaran per primer cop en la història les notes d’un nou rèquiem que porta per títol ‘Cants d’absència’. Es tracta d’una composició d’estrena escrita per la compositora andalusa Sara Ramos sobre textos de la missa de rèquiem llatina i amb poesies de Carles Duarte.

El concert comptarà amb les joves veus de la coral Noctes, un cor mixt d’una dotzena de joves amb soprano i tenor solistes que projectaran tot l’esperit d’un rèquiem sota direcció de Maria Mauri. Però no ho faran sols, sinó amb l’acompanyament de Joan Seguí a l’orgue Montserrat Torrent i Paola Ríos al violoncel.

Un rèquiem del segle XXI

L’estrena de divendres sorgeix de la iniciativa d’aquesta compositora sevillana, que és també catedràtica de composició al Conservatori Superior de Sevilla i investigadora de la Universitat de Granada, gràcies a una beca guanyada per concurs de l’Ajuntament de Barcelona. De Sara Ramos, que compta amb una trajectòria i un bagatge important en música religiosa, Duarte en ressalta "la seva consciència íntima i profunda de l’espiritualitat que es reflecteix en la música que escriu". Sara Ramos va quedar influenciada fa anys en escoltar el Rèquiem a la memòria de Salvador Espriu del compositor Xavier Benguerel. Des de llavors volia escriure un rèquiem i buscava un poeta català amb qui connectés i que pogués formar part de l’obra, com així ha estat.

Amb l’obra de Benguerel com a punt de partida, Ramos va contactar per internet amb Carles Duarte després de conèixer la seva poesia. Per això el rèquiem alterna els textos en llatí amb la nostra llengua i les poesies de Duarte, algunes d’elles recitades per ell mateix. Segons Duarte, el rèquiem que s’estrenarà divendres "parteix de la tradició però alhora amb un punt de mirada en l’actualitat. En cap cas és una obra experimental, però és alhora molt contemporània, molt ben construïda i d’una gran bellesa".

Carles Duarte, que és president de la Fundació Catalunya Religió, està convençut que el rèquiem mostra un Déu que ens acull i reforça la idea que l’espiritualitat i l’art tenen una relació molt intensa. Duarte, que va escoltar el rèquiem en l’assaig general previ, es referma en el convenciment pel qual ha treballat tota la vida: el d’impulsar la presència de l’espiritualitat en l’art com una de les seves prioritats. Perquè com afirma, "l’art té en el fons vocació de transcendència".

Sant Felip Neri, epicentre cultural

La bona sonoritat del temple de Sant Felip Neri ha estat determinant per acollir l’estrena d’aquest rèquiem, però la tria no és casual, ja que l’oratori és la seu també de la coral Sant Jordi, de la Fundació Montserrat Torrent, i fa poc ha inaugurat la seva sagristia major com a espai d’activitats culturals.

És un temple històric que més enllà de la seva façana turística i ultra celebracions religioses, acull i projecta un bon gruix d’activitats culturals al cor de la Barcelona vella, moltes d’elles amb l’orgue com a protagonista.

El concert, que començarà a les 9 del vespre, té una hora de durada i és d’entrada lliure.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.