Vés al contingut

(Claret) «Un Dios prohibido» és una pel·lícula que tracta del martiri de 51 membres de la Comunitat Claretiana de Barbastre (Osca), quasi tots joves seminaristes, que lluny del conflicte polític del 36, decideixen viure fins al final la seva fe i la seva vocació religiosa. El film relata les darreres setmanes de la vida d’aquest grup de joves, des que són retinguts fins que finalment són afusellats. Durant aquest temps els màrtirs van escriure diverses notes a on expliquen la seva situació, la dels seus companys de captiveri, i la de la gent que els va conèixer. Aquests textos, juntament amb el relat de dos d’ells que van ser alliberats per ser argentins, han proporcionat dades històriques molt abundants per projectar la versió cinematogràfica dels esdeveniments.

La primera part de la pel·lícula ofereix a l’espectador la contextualització del conflicte, i presenta la vida del seminari, així com les preocupacions de la societat del moment. Posteriorment el film es centra en la quotidianitat del grup de seminaristes durant un mes en una estància dels escolapis a on van estar retinguts, i a on es plantegen les relacions amb els milicians i el comitè, la convivència entre ells, la vida espiritual i la seva predisposició a oferir la vida. Els darrers 20 minuts de la pel·lícula argumenten l’afusellament, en diferents moments, i llocs, tant dels seminaristes, com dels pares que els acompanyaven.

En declaracions de Pablo Moreno, el director de la pel·lícula: «La història és molt peculiar i surt de la narrativa habitual de la Guerra Civil. Després de submergir-nos en la història, crec que té un únic i gran tema que ho engloba tot i al que s’arriba de forma progressiva, que és el tema del perdó per damunt de tot».

Peio Sánchez, professor de teologia i especialista en cinema espiritual, explica en el seu bloc que la pel·lícula resulta atractiva tant per la història que explica com pel valor del testimoni que transmet. La qual cosa suposa un salt qualitatiu en la producció de cinema religiós entre nosaltres. Mostra un compromís clar per l’experiència de la fe en Déu com a sentit de l’existència, la generositat dels que senten la crida, el valor de la vida religiosa i el camí transcendent del perdó. Així doncs cinema religiós amb valor històric i amb la fortalesa del testimoni.

L’estrena de la pel·lícula tindrà lloc aquest divendres 14 de juny a Barbastre, a més a més de quaranta ciutats a tot Espanya; entre les quals Barcelona, concretament al cinema Boliche que realitzarà 3 passis al dia. En qualsevol cas podeu consultar en aquest enllaç el llistat de cinemes on es projectarà el film.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.