(Càritas Diocesana de Barcelona) Més 500 persones van assistir a la Jornada “De la macroeconomia a l’ansietat del dia a dia” que es va celebrar aquest dijous a l’auditori del CaixaForum. L’economista i professor José Maria Gay de Liébana i el psiquiatra i professor Luis Rojas Marcos van oferir dues conferències en les quals van reflexionar, des de diferents perspectives, en torn l’afectació de la crisi en la quotidianitat de les persones. Totes les persones que van acudir a l’acte van rebre una carpeta, que havia feta amb el material reciclat de les banderoles de l’exposició del Palau Robert, que contenia el programa de la jornada.
Abans de la intervenció dels dos ponents, Salvador Bacardit, Delegat Episcopal de Càritas Diocesana de Barcelona, va inaugurar l’acte i va agrair els assistents la seva presència. Va emmarcar la jornada dins la reflexió que s’està portant a terme des de Càritas sobre com acompanyar millor totes les situacions de patiment emocional i angoixa de les persones que acudeixen a la organització. Fruit d’aquest moment s’ha creat un grup d’experts, format per unes 20 persones.
El cardenal arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Diocesana de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, els va encoratjar a seguir estant al costat de les persones que més ho necessiten, i va recordar que la fe i l'esperança són els pilars d'aquest estil d'acompanyament propi de Càritas. Marc Simon, director de l’àrea social de la Fundació La Caixa, va tancar aquest primer torn d’intervencions expressant a seva satisfacció per poder col·laborar amb una organització com Càritas.
L’expresident de Parlament de Catalunya i conseller de Càritas, Joan Rigol, va ser l’encarregat de presentar el José María Gay de Liébana, qui rere el títol “De la macroeconomia a l’ansietat d’allò quotidià”, va abordar qüestions economiques globals com el PIB, el deute públic, el deficit, els impostos o l’atur. Va explicar els motius que ens han conduït a la crisi que patim des de fa 7 anys. En aquest sentit, no va dubtar a qualificar els governants acuals de “molt dolents”, i va assegurar que “convindria que els polítics treballessin en un empresa abans de dedicar-se a la política”.
Tractada la vessant més econòmica, Adela Subirana, empresària i President del Grup Set, va introduir Luis Rojas Marcos. En relació al fet que més de 400 persones ateses per Càritas al llarg del 2013, un 2% del total, havia rebut també atenció en salut mental, Rojas Marcos va voler aprofundir en la capacitat de les persones per superar les adversitats. “Cadascú de nosaltres experimentarà, de mitjana, dues grans tragèdies al llarg de la seva vida”. Amb aquesta impactant frase, el psiquiatra va advertir de la importància de preparar-nos davant les dificultats que haurem de fer front.
En aquest sentit, va explicar que cada persona s’encomana a alguna eina per millorar la seva resiliència –la capacitat per superar les adversitats–. “Estar connectats amb els altres és el factor més comú que ens ajuda a superar les tragèdies i adversitats que patim”, va explicar. Més enllà de la comunicació, Rojas Marcos va destacar altres aspectes que ajuden a millor la resiliència com el control del poder sobre un mateix, l’equilibri, l’espiritualitat, l’autoestima o el pensament positiu. Va afegir que fer voluntariat també era un element que contribuïa a la resiliència: “Necessitem ajudar els altres”, va concloure.
Tots els assistents van rebre uns portadocuments elaborats pel CET ESTEL TAPIA, una fundació que ha reciclat les banderoles publicitàries que vam fer per l’exposició del Palau Robert per convertir-les en aquestes carpetes.