(CR) A mesura que continuen les investigacions i els assajos en la recerca mundial d’una vacunació més eficaç per prevenir el Covid-19, ha aparegut l’oposició d’alguns grups que posen en dubte la claredat i les garanties morals que envolten la vacuncació, basant-se en el suposat ús d’embrions en la seva creació.
Per resoldre aquests dubtes, els bisbes catòlics d’Anglaterra i Gal·les responsables dels problemes de salut i vida han publicat un document on emfasitzen el suport de l’Església Catòlica a la vacunació com una eina bàsica per protegir els més vulnerables de la nostra societat, especialment els afectats per immunodeficiència, les dones embarassades i els seus fills.
“Totes les vacunes recomanades clínicament es poden fer servir amb la consciència tranquil·la”
Al document, els bisbes deixen clar que l’Església distingeix entre el repartiment poc ètic de vacunes a l’actualitat i l’ús de línies cel·lulars històriques que van derivar d’embrions avortats a la dècada de 1970. Reiteren la posició moral de l’Església en oposar-se a la producció de vacunes utilitzant aquest teixit, i reconeixen l’angoixa que experimenten molts catòlics quan s’enfronten a l’opció de no vacunar els seus fills o ser còmplices de l’avortament. És per això que en el text expressen el seu afany per seguir treballant fins que tinguin més proves que certifiquin que no s’estan produint noves vacunes utilitzant cèl·lules diploides humanes.
No obstant, els bisbes reiteren l’ensenyament de l’Església, que diu que “la importància primordial de la salut d’un nen i altres persones vulnerables podria permetre als pares fer servir una vacuna que es va desenvolupar en el passat utilitzant aquestes línies cel·lulars diploides”.
Aquesta és la mateixa idea de fons que es desprèn d’una nota publicada per l’Acadèmia Pontifícia per la Vida de la Santa Seu el 2017, que afirma que “totes les vacunes recomanades clínicament es poden fer servir amb la consciència tranquil·la i que l’ús d’aquestes vacunes no significa cap tipus de cooperació amb l’avortament voluntari”.