Vés al contingut
200 anys Vedruna
[Foto: Vedruna Catalunya Educació]
Galeria d'imatges

Fundació Vedruna Educació / CR En aquest país, abans de tenir una xarxa d’ensenyament públic, les Vedruna ja hi eren. Aviat farà 200 anys que des de Vic Santa Joaquima de Vedruna va iniciar l’obertura d’escoles (i hospitals) a tot el territori. La majoria perquè els mateixos ajuntaments li demanaven que enviés dues o tres germanes per conduir aquestes obres. Santa Joaquima en va obrir 21 abans de morir i la congregació de les Carmelites de la Caritat Vedruna ha arribat a estar present a 137 poblacions catalanes, a més d’estendre’s per tot el món.

200 anys després, les 37 escoles de la Fundació Vedruna Catalunya Educació (FVCE) han obert aquest dijous al vespre la commemoració del bicentenari de la congregació de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. El Paranimf de la Universitat de Vic - UCC ha acollit el primer dels actes que culminaran amb una celebració oberta el 26 de febrer de 2026. Tres cursos que les escoles plantegen com un homenatge a la congregació de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna i a Joaquima de Vedruna.

Dues-centes persones han participat a l’acte, entre les quals l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el bisbe de Vic, Romà Casanova, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Eduard Rey, la provincial de les germanes Vedruna d’Europa, M. Dolors Sitjes, la presidenta del patronat de la FVCE, Montserrat Espinalt, i el director general de la FVCE, Josep Closa, a més dels alcaldes i regidors d’Educació de molts dels municipis amb presència educativa Vedruna, les direccions generals de les 37 escoles Vedruna, membres del patronat de la Fundació i representants del món religiós i d’altres institucions educatives.

Al servei dels altres

La germana Montserrat Espinalt ha destacat aquesta dimensió “pionera a Catalunya d’una tasca educativa popular” des d’una “vocació cristiana”. Avui amb 37 escoles que com des dels seus orígens tenen “una forta vocació de servei públic". La presidenta del patronat ha demanat a tota la comunitat educativa “contribuir a la humanització dels alumnes” i fer-ho a partir de “projectes que donin resposta a l’erosió de la dignitat i els drets humans, la crisi ambiental, les desigualtats creixents, el populisme polític, l’acceleració tecnològica i digital sense ètica i a la incertesa en el futur del treball i a la recerca de sentit”.

Espinalt també s'ha referit al papa Francesc quan demana “educar la mirada”, el com mirar als altres: “els alumnes s’humanitzen quan reconeixen l’altre i es posen al servei dels altres".

La provincial de les Vedruna d’Europa, M. Dolors Sitjes, ha expressat el desig que els actes de celebració “despertin encara més la curiositat i interès per saber què és ser Vedruna”. I ha descrit Joaquima com “una dona que va saber ensenyar, acompanyar, orientar, guarir i estimar”.

“Us imagineu de què és capaç cadascú de nosaltres quan es compromet?”

Quan encara falten tres anys per als dos-cents anys de la congregació, les escoles Vedruna de Catalunya han presentat el llibre Viure anys i durar segles. Joaquima de Vedruna, un esbós biogràfic, de la germana Vedruna Mabel Burgell i del director de l’escola Vedruna Escorial de Vic, Ramon Rial.

Han explicat perquè Joaquima va promoure l’escolarització de les noies, sobretot en poblacions on hi arribava res, i com aquestes escoles ja van néixer amb vocació de servei públic. Quan el 1826 s’inicia l’obra de les Vedruna, es calcula que a Catalunya només hi havia 5.000 nenes escolaritzades, d’un total de 30.000 infants que anaven a escola.

Burgell ha descrit Joaquima com “un testimoni molt proper, mare de família, carregada de criatures i de problemes, que neix rica i acaba arruïnada”. I ha plantejat el repte de present, d’“un món amb molts reptes als que no sabem respondre”. “Com és possible que el compromís i la voluntat d’una sola persona per tirar endavant un projecte, arribi tan lluny? Us imagineu de què és capaç cadascú de nosaltres quan es compromet? És un missatge d’esperança”, hi ha afegit.

Tots dos han conversat amb motiu del llibre justament a l’indret on hi havia l’antic Hospital de la Santa Creu que la fundadora de la congregació visitava sovint. Segons Rial, la coautora “ha posat en el llibre saviesa i senzillesa”. I Burgell ha apuntat, al seu torn, que l’aportació de Rial al llibre ha estat “un treball de recerca molt acurat” que ha servit per “documentar gràficament moltes de les coses que s’expliquen a la biografia”. És a dir, fotografies, mapes, estadístiques, arbres genealògics que aporten “un coixí històric verificable” en què Joaquima es va moure.

Quatre cursos per a treballar origen, presència, futur i celebració

A més de la presentació del llibre, l’acte ha servit per presentar els actes que la Fundació Vedruna Catalunya Educació ha previst per commemorar el bicentenari de la Congregació de les germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. Les actrius Raquel Solà i Margarida Tió han explicat com les escoles Vedruna celebraran aquesta efemèride. La data s'escaurà el 2026 i cada any es posarà l’accent en una paraula clau: origen (2023), presència (2024), futur (2025) i celebració (2026).

El primer curs, aquest 2022-2023, el dediquen a l’origen, a anar a les arrels, a partir de la publicació del llibre Viure anys i durar segles. El segon curs serà el moment de subratllar la presència Vedruna al territori; un mapa turístic i d’una exposició itinerant mostraran on són avui les escoles Vedruna i quina contribució han fet al nostre país. El tercer curs servirà per actualitzar el projecte educatiu i mirar cap al futur; es convocarà una jornada de recerca d’història educativa de les escoles Vedruna i els mestres d’aquesta institució es reuniran per afrontar els nous reptes educatius. I finalment, el quart curs, coincidirà amb l’efemèride dels 200 anys i serà el moment de la celebració. Culminarà amb un acte públic el 26 de febrer de 2026 i comptarà amb una cantata, Kim-A, que protagonitzaran alumnes de les escoles Vedruna..

L’acte s’ha obert, justament, amb la interpretació musical d’un fragment de la cantata Kim-A a càrrec de Laura Riambau, Mireia Rial i Laura Marin. I una cronologia en vídeo ha recollit les dates més significatives de la congregació i de la seva tasca educativa. En aquest sentit, el director general de la Fundació, Josep Closa, ha fet un agraïment especial a les germanes Vedruna: “Gràcies per deixar-nos participar activament en el projecte educatiu”. Ha demanat seguir basant la missió compartida “en el respecte i la confiança”. “La clau de la vostra confiança la tenim en el cor”, ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.