Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR) El moviment Fridays for Future ha engegat aquest dilluns una setmana de mobilitzacions, del 20 al 27 de setembre, per visibilitzar la situació d’emergència climàtica i reivindicar als governs mesures urgents per combatre-la. La majoria d'escoles cristianes catalanes s'han sumat també a les mobilitzacions convocades en molts països, coincidint amb la Cimera sobre l’Acció Climàtica de l’ONU a Nova York a la qual ha assistit l'activista sueca Greta Thunberg.

A banda de la setmana de mobilització, són moltes les escoles cristianes que ja han incorporat el treball medioambiental a les seves aules i en els seus projectes. És el cas de la Fundació Escoles Parroquials –FEP– que compta des de fa uns anys amb la comissió ecoFEP, integrada per les 18 escoles de la fundació i que té com a repte la conversió ecològica de totes les seves escoles.

La comissió ecoFEP és una de les línies d'actuació presents en el Pla Anual de la FEP del curs 2018-2019 i persegueix la divulgació dels continguts de la segona encíclica del papa Francesc, així com l'animació d'accions concretes educatives encaminades a la conversió ecològica escolar. Cal esmentar, per exemple, l'escola Sant Ramon Nonat, de la Fundació Escoles Parroquials, i que des de fa deu anys forma part de la xarxa d'Escoles més Sostenibles de Barcelona. Això es concreta a l'escola a través de nombrosos projectes socioambientals sorgits de processos participatius, com l'Hort escolar, la separació selectiva de residus a cada aula, una aula viva, embolcalls sostenibles, el projecte Ssssplau, el Bioblitz, o l'Esmorza en verd.

Tots aquests projectes estan coordinats per l'Assemblea Verda, una assemblea de delegats verds, anomenats 'Capitans Mongeta', que tres cops l'any es reuneixen per dissenyar, efectuar i avaluar tots els projectes ambientals de l'escola. L'escola també compta amb 'l'Eskamot Verd', un grup d'alumnes que s'encarrega de dinamitzar aquestes accions. Aquest Eskamot ha resultat una iniciativa que ha transcendit l'escola, ja que s'ha aconseguit que altres centres engeguin també la seva pròpia formació verda. L'escola Sant Ramon Nonat ha englobat tots aquests projectes i altres nous sota el projecte de La Revolució Verda.

Una altra escola de la FEP, el Col·legi Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat, compta des del curs passat amb una Comissió d’Alumnes de Medi Ambient que es va batejar amb el nom de 'Green Warriors'. Ells analitzen les possibles millores mediambientals que es poden fer a nivell escolar i proposen idees i solucions per a dur-les a terme. Enguany, s’ha creat una segona comissió d’alumnes més dinàmica per tal de fer més visibles les accions. Aquest grup s'anomena 'Green Team'.

I pel que fa a la 'Setmana pel Clima' a les escoles cristianes, han estat molts els centres educatius que han organitzat activitats diverses amb els alumnes. L'escola Vedruna Àngels ha iniciat la campanya de recollida d'1€ per a l'associació Rebrotem. L'Escola Pia Igualada s'ha adherit públicament a la setmana treballant diferents accions per reflexionar i conscienciar l'alumnat sobre l'emergència climàtica.

Les escoles dels Jesuïtes també s'han sumat a les reivindicacions, i per exemple l'alumnat de 3r de PIN de totes les escoles de la seva xarxa són enguany els 'Green Pin', els encarregats de fomentar la cura del Planeta i el medi ambient.

A moltes escoles FEDAC, com per exemple a FEDAC Sant Andreu han iniciat activitats diverses i diàries tota la setmana. I d'altres, com a La Salle, s'uneixen a les mobilitzacions ja engegades a diferents indrets. A l'escola Claret Barcelona avui divendres els alumnes de primària han vingut amb una samarreta verda. Al Col·legi Claret de Barcelona tot l'alumnat de Primària ha anat a escola amb una samarreta verda. A les aules també han treballat el motiu de l'aturada mitjançant dinàmiques que ha preparat la comissió d'innovació - medi ambient. Al Col·legi Claret de Valls els alumnes han fet un minut de silenci al pati i llegit un manifest sobre l'emergència climàtica.

Pel que fa a les escoles dels Maristes, responen a una crida també expressada en el darrer Capítol General celebrat a Colòmbia l'any 2017, i que instava a "respondre de manera audaç a les necessitats emergents". Coincidint amb la setmana de la Cimera del Clima a Nova York i d’una preocupació real pel futur del planeta, l’Institut Marista aquests dies ha donat a conèixer diverses iniciatives a través de les xarxes socials per contribuir a la cura del Planeta.

Així, per exemple, han destacat que Maristes Girona recull i classifica les deixalles dels esmorzars; Maristes Igualada té cura de l'hort; han presentat els contenidors de recollida selectiva dels col·legis Sant Pere Chanel a Malgrat de Mar i Maristes Anna Ravell; Maristes Sants Les Corts participa en un projecte de neteja de platges, o que a Maristes Mataró aposten pels embolcalls reutilitzables. Podeu seguir totes les iniciatives pel Clima a través dels hashtags #Teach4climate #FridaysForFuture #WeekForFuture

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.