Vés al contingut

(Abadia de Montserrat) L’Escolania de Montserrat i la Capella de Música, acompanyats a l’orgue de la Basílica de Montserrat per Mercè Sanchís, sota la direcció de Bernat Vivancos, acaben de treure al carrer un nou disc amb un recull d’obres musicals del pare Àngel Rodamilans, a partir de poemes de mossèn Jacint Verdaguer. El CD, que porta per títol Moreneta en sou, conté 10 cançons i està produït per Discos Abadia de Montserrat (DAM). És el segon treball amb l’Escolania del seu director musical, Bernat Vivancos, després del doble CD Officium Hebdomadae Sanctae. Responsoris per a l’Ofici de Tenebres de Setmana Santa (2010), del pare Narcís Casanoves.

 

Al CD Moreneta en sou s’hi apleguen dues figures que es potencien mútuament, ja que es troba la poesia de Jacint Verdaguer, sempre plena d’unció religiosa i de profunditat simbòlica arrelada en la Bíblia, musicada pel pare Àngel Rodamilans. Tots dos van ser homes de fe, d’una experiència espiritual profunda. Tots dos van ser artistes; i musicant l’un l’obra poètica de l’altre es plasma una obra de gran bellesa i de gran profunditat espiritual que encara ens parla avui.

“La música del P. Àngel Rodamilans ajuda a penetrar la paraula del poeta i a endinsar-se en el missatge que aquest ens vol transmetre”, afirma el pare abat Josep M. Soler en el llibret que acompanya al disc. “Si som capaços d’entrar en l’àmbit simbòlic del text i de la música en collirem un fruit que va molt més enllà d’una simple fruïció musical i poètica”, afegeix. Precisament, el pare Àngel Rodamilans, juntament amb 19 monjos de Montserrat més, seran beatificats el proper 13 d’octubre, després que l’Església hagi reconegut la qualitat martirial de la seva mort, ocorreguda l’any 1936, després d’haver testimoniat la seva fe i d’haver volgut morir pregant.

Les obres seleccionades en aquest disc pretenen ser només un tast del gran catàleg del P. Àngel Rodamilans. De la totalitat de la seva producció, unes 125 obres, s’han triat, per unificar criteris i donar coherència a la selecció, aquelles obres en les quals Rodamilans va utilitzar textos de Verdaguer. Rodamilans tenia una gran predilecció per aquest poeta: és el poeta que més va musicar –un total de 18 obres-. L’ordre d’aparició en el disc vol tenir coherència cronològica. Les quatre obres inicials, Rosa Vera, Entre lliris, La Margarida i Lo llit d’espines, que daten dels anys 1910-1915, són un clar exemple de la primera època: melodies aparentment senzilles, ingènues, però de perfecta elaboració i inspiració singular. Tres de les obres no tenen data exacta de creació, però se suposa que van ser compostes ja a Montserrat: El Gira-sol, El Nom de Maria i una de les seves cançons més conegudes i interpretades, Amor. Cançó de Maig, obra ineludible els primers dies de maig al Santuari benedictí. Moreneta en sou, de trama més rica, harmònicament més sorprenent i d’un gran lirisme, és un clar exponent de la trajectòria que emprenia el seu traç compositiu el darrers anys. Del mateix any, ben poc abans de morir, data la seva Salve Montserratina, per a cor mixt i amb un treball potent de la part organística, sempre concertant. Reflex de la seva fe ardent i de la seva devoció i veneració a la Mare de Déu, tanca el disc una de les obres més sensuals del pare Rodamilans, Inviolata, un resum d’una vida dedicada a Déu, cantada amb intimitat fervent, en la qual cada melodia provoca, nota a nota, una seducció de la bellesa del transcendent.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.