Amb el suport de: |
Fundació "la Caixa"Des del 2018, l’Escola de Cuidadors del programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació "la Caixa" ha oferit més de 2.000 tallers als quals han assistit prop de 8.000 persones. Aquest projecte innovador a Espanya té com a objectiu oferir formació i suport als familiars i voluntaris que acompanyen persones amb malalties avançades o en situació de final de vida. María Isabel Ortego, que cuida el seu amic Juan Luis després de més de 20 anys cuidant els seus pares, és una de les usuàries que ha trobat en aquesta escola un espai per millorar el seu benestar i aprendre a cuidar-se a ella mateixa.
Els tallers de l'Escola de Cuidadors estan dissenyats per experts i aborden de manera integral les diverses facetes de la cura: des de la salut física fins als aspectes emocionals, socials i espirituals de la tasca del cuidador. A més, es donen eines per gestionar les dificultats emocionals que afloren durant el procés de cura, com l'ansietat o la por. Anna Escolà, psicòloga i membre de l’equip d’atenció psicosocial del programa, explica que l’autocura és essencial per poder cuidar millor els altres. "Els cuidadors han de ser conscients de les seves necessitats i saber com gestionar les seves emocions", afirma.
L'Escola ofereix tallers com "Cuidar-se per cuidar", dissenyat per potenciar l'autoconeixement i l'autocura. "Cuidar neix de l’amor, però és una tasca molt exigent i sovint solitària", destaca Escolà. La psicòloga remarca que la falta d’autocura pot provocar un desgast emocional i psicològic important, que pot afectar tant al cuidador com a la persona cuidada. Per això, l'Escola es dedica a empoderar els cuidadors proporcionant-los eines per afrontar els alts i baixos d’aquesta tasca.
"Escoltar altres persones en una situació similar t’ajuda a sentir-te menys aïllat i més comprès"
María Isabel Ortego, com molts altres participants, va trobar en els tallers de l'Escola un espai per a l’autocura i el suport emocional. "Vaig començar a pensar que la vida havia de ser més que només abocar-se a l’altre. Cuidar-se també és important", explica Ortego. Aquesta experiència li ha permès gaudir millor de la seva tasca de cuidadora i sentir-se més preparada per afrontar els desafiaments diaris.
El programa també posa un gran èmfasi en la creació d’una xarxa de suport entre els cuidadors. A través d’espais de trobada al final dels tallers, els participants poden compartir les seves experiències i aprendre els uns dels altres. "Escoltar altres persones en una situació similar t’ajuda a sentir-te menys aïllat i més comprès", comenta Ortego. De fet, molts usuaris mantenen el contacte amb altres cuidadors, establint vincles més forts que amb algunes amistats pròximes.
L'Escola de Cuidadors, recurs fonamental per a milers de persones
Un dels reptes més grans que afronten els cuidadors és l’acompanyament en l’etapa final de la vida. Com assenyala Escolà, "és molt difícil sostenir el dolor i la vulnerabilitat que implica veure una persona estimada en una situació terminal". Els tallers de l'Escola ajuden els cuidadors a gestionar aquestes emocions i a proporcionar a les persones malaltes el suport necessari per prendre decisions informades en aquesta etapa.
L'Escola de Cuidadors, que ha estat un recurs fonamental per a milers de persones, ha obtingut una valoració molt positiva. Més del 90% dels participants recomanarien els tallers a altres cuidadors, i el 95% se senten més capacitats per afrontar les cures després de participar-hi. Ortego anima els cuidadors a participar-hi: "És una injecció d’energia, una empenta per continuar endavant", assegura.
En definitiva, l'Escola de Cuidadors és una iniciativa que no només ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones que reben cura, sinó també la dels cuidadors. En un moment de vulnerabilitat i esgotament emocional, aquesta escola es presenta com un espai segur on els cuidadors poden aprendre a cuidar-se a ells mateixos per poder cuidar millor els altres.