Vés al contingut
Autories
Nom
Mare de Déu del Claustre
Fotografia: Confraria de la Mare de Déu del Claustre de Solsona

El 8 de setembre celebrem el dia de la nativitat de la Verge Maria i és la festa patronal de la majoria dels santuaris marians, on tenen lloc celebracions de caràcter popular. Aquestes celebracions estan lligades a romanços i llegendes populars que expliquen els orígens de la devoció per una determinada advocació de la Mare de Déu.

La majoria de llegendes catalanes relaten que, abans de la invasió musulmana el 711 dC, es van amagar figures de culte a la Mare de Déu, que van ser retrobades més endavant per pastors en circumstàncies especials. Les troballes es van transformar en lloc de culte i el seu origen ha estat difós per tradició oral.

Aquesta data també és significativa perquè era el dia en què se celebrava la festa de la Mare de Déu de Montserrat fins que, l’any 1881, en ser declarada «patrona de tot el Principat de Catalunya», va passar a celebrar-se el 27 d’abril.

Com es representa normalment una marededeu trobada?

La Mare de Déu, sovint d'estil romànic o romànic tardà, acostuma a aparèixer asseguda i coronada amb el Nen Jesús en els seus braços. És un símbol de la natalitat de la Verge Maria. D'aquesta manera, és un emblema de la fecunditat i un símbol de maternitat.

A Catalunya, i a tot el domini lingüístic català, trobem moltes poblacions que celebren en aquesta data les seves festes patronals, com, per exemple: Solsona en honor de la Mare de Déu del Claustre, Maó en honor de la Mare de Déu de Gràcia, Berga en honor de la Mare de Déu de Queralt, el Bisbat d'Urgell en honor de la Mare de Déu de Núria o el Principat d'Andorra en honor de la Mare de Déu de Meritxell. 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.