(Jordi Llisterri-CR) Que també puguin predicar les dones. Aquesta és la proposta que va reiterar aquest dimarts a Barcelona Enzo Bianchi, fundador i exprior de la comunitat monàstica italiana de Bosé: "Perquè no donem la possibilitat de fer l'homilia a algunes les dones?". Segons Bianchi, "no es tracta de donar les homilies a les dones o als laics", però "si hi ha dones o laics amb capacitat i coneixements, el bisbe no els pot donar el mandat de la predicació com es feia a l'edat mitjana?".
Actualment el Codi de Dret Canònic reserva la possibilitat de predicar durant la missa als clergues i, per tant, als homes. Però ja "a l'edat mitjana, l'abadessa Hildegarda de Bingen ja va predicar a les catedrals germàniques i fins i tot el papa va anar a escoltar-la". Bianchi proposa recuperar aquesta pràctica "que seria un enriquiment espiritual enorme" i aportaria "una sensibilitat diversa" a l'Església.
El líder de la comunitat monàstica de Bosé és un referent a Itàlia, autor de diversos best-sellers d'espiritualitat i col·laborador habitual en els mitjans de comunicació. En la conferència organitzada per la Fundació Joan Maragall va reiterar la proposta que ja va llançar fa un any a través del suplement dedicat a les dones de l'Osservatore Romano, el diari oficial del Vaticà.
"Les competències d'un home i una dona són les mateixes"
"Per què només hem de sentir la Paraula de Déu predicada pels homes?" va preguntar-se durant la conferència a l'Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Seria una mostra "d'una cosa que ara comença i que desitjo veure aviat a l'Església", que hi hagués "una lectura de la Bíblia feta des de les dones perquè aporten una sensibilitat diferent de la de l'home". Segons Bianchi, que just després del Concili Vaticà II va fundar una comunitat mixta i ecumènica, "les competències d'un home i una dona són les mateixes, però la sensibilitat no".
En la conferència sobre Bíblia i Espiritualitat va posar com a exemple de dones que podrien fer les homilies, les abadesses o les priores dels monestirs que "fa 40 anys que senten predicar el mateix". La proposta és que el bisbe donés als laics, homes o dones, un mandat de tres anys renovable per poder predicar, "no com l'ordenació als capellans que els habilita per sempre". Seria "una oportunitat perquè l'espiritualitat trobi els colors de la humanitat, que està formada per homes i dones".
Una interpretació plural
Bianchi va fer aquesta proposta en una conferència en la qual va defensar la necessitat d'una "interpretació plural" de la Bíblia. És un text redactat i copiat per diversos autors durant més mil anys i en llengües diferents, "un llibre plural que impedeix qualsevol fonamentalisme o integrisme".
Pel cristianisme, "Jesús és la Paraula definitiva, no l'Escriptura". Per això Bianchi va remarcar que "la Bíblia conté la Paraula de Déu, però és Paraula de Déu només en tant que ha estat inspirada per Déu. Aquesta és la visió catòlica no fonamentalista".
"L'Alcorà no és més violent que la Bíblia"
Segons Bianchi, "el que hem de creure és el que Crist ha dit de Déu, no tot el que està escrit en la Bíblia". El seu procés de redacció explica que "hi hagi pàgines de Bíblia que són una contradicció amb la revelació de Jesucrist". El mateix "Alcorà no és més violent que la Bíblia, però tota la Bíblia s'ha de discernir amb la revelació de Jesús". La Bíblia "sempre demana una interpretació" perquè "és un text fal·lible".
Bianchi va remarcar que "el cristianisme no és la religió del Llibre" perquè "el criteri de discerniment és sempre Jesús". "La Bíblia no és un llibre de receptes o un llibre endevinatori", però "la Bíblia parla i l'hem d'acollir amb una interpretació que sempre és plural i que escolta la tradició, un antídot contra l'integrisme".
Aquí podeu veure la conferència sencera: