Vés al contingut
migra-studium
Fotografia: Migra Studium.

CR / MIGRA STUDIUM La Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants ha reclamat a través d'un comunicat que s'esclareixin els fets i s'assumeixin les responsabilitats de la massacre que va deixar 37 refugiats morts a la tanca que separa Nador de Melilla aquest mes de juny. Les entitats han fet aquest comunicat aprofitant el reportatge d'investigació de la BBC sobre aquest tema que “l'ha tornat a posar sobre la taula”.

La plataforma afirma que, exceptuant algunes manifestacions, les vacances d'estiu i el focus d'altres esdeveniments mundials “han acabat diluint els fets de Melilla”. Però la plataforma denuncia que “deixar passat aquests fets, suposa mantenir la impunitat sobre les polítiques de frontera”. Unes polítiques que, asseguren, vulneren la dignitat de les persones migrants provocant en elles “un dolor terrible, innecessari i injust”. També subratllen que aquestes polítiques deshumanitzen tota la societat “fent-nos més pobres com a persones i com a societat”.

Davant del cúmul d'irregularitats, les entitats també reclamen saber el nombre exacte de víctimes, els seus noms i orígens, així com l'estat dels ferits. "A hores d'ara no s'ha produït la necessària assumpció de responsabilitats", conclouen.

La Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants DENUNCIA LES devolucions sense garanties realitzades a les fronteres de Ceuta i Melilla

El passat 24 de juny, desenes de persones migrants van morir intentant saltar la tanca de Melilla, després d'una actuació conjunta de la gendarmeria marroquina i de la policia espanyola. Les dades oficials xifren en 23 les persones que van perdre la vida en aquella actuació, però les entitats de la societat civil en xifren 37. En el comunicat, les entitats denuncien que els fets no haurien passat desapercebuts si no es tractés de persones negres i pobres. "La descripció dels fets hauria estat suficient perquè tant la societat civil com els mecanismes de protecció dels drets humans s'haguessin activat des del primer moment", diuen.

Ara, un reportatge d'investigació de la BBC torna a posar sobre la taula els fets ocorreguts. La peça audiovisual mostra que hi va haver morts al costat de la frontera espanyola, apunta que hi va haver devolucions en calent sense cap garantia de protecció i que les investigacions han estat insuficients. La Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants assegura que són constants les notícies que arriben de devolucions sense garanties realitzades a les fronteres de Ceuta i Melilla.

La devolució en calent, per evitar l’entrada de persones, és un mecanisme recollit a la Llei de Seguretat Ciutadana, de 2015, però que requereix respecte a la normativa internacional de drets humans i de protecció internacional. Això implica que tota persona ha de ser identificada de forma individual, ha de tenir dret a un procediment administratiu i ha de tenir dret a un advocat. Si no es donen aquests elements, si no s'escolta la persona i es coneix la seva situació, es poden estar vulnerant els drets humans més bàsics i desprotegint víctimes de tràfic, tortures o sol·licitants de protecció internacional entre d’altres. Una protecció que, arran de les imatges i els testimonis, les entitats confirmen que no es va donar a Melilla.

Una trentena d'entitats que lluiten pels drets dels immigrants

La Plataforma d’entitats cristianes amb les persones migrants és una xarxa d’organitzacions cristianes amb una funció d’observatori de la realitat social i d’intercanvi en qüestions relatives al fet migratori. Està formada per Acció dels Cristians per l’abolició de la Tortura (ACAT), Acció Catòlica Obrera (ACO), Bayt- alThaqafa, Capellans Obrers, Càritas Diocesana de Barcelona, Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Camins (Fundació Social Escola Pia), Comunitats Adsis de Barcelona, Comunitats de vida cristiana a Catalunya (CVX), Ekumene (Centre Social Domingo Solà), Equip de pastoral obrera de Badalona, Església Protestant de Barcelona Centre, Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Fundació Migra Studium, Fundació Salut Alta, Fundació Ortodòxia, Fundació Viarany, Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC- HOAC), Iniciatives Solidàries, Joventut Obrera Cristiana (JOC), Justícia i Pau de Barcelona, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, Sant Joan de Déu (Serveis Socials de Barcelona), Secretariat de Pastoral Obrera de l’Arquebisbat de Barcelona, Secretariat de Pastoral amb migrants de l’Arquebisbat de Barcelona, Secretariat d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona, Unió de Religiosos de Catalunya (URC).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.