(Jesuïtes, Càritas, CONFER, Justícia i Pau) Càritas Espanyola, la Comissió Episcopal de Migracions, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i Pau han acordat desenvolupar una estratègia estatal conjunta com a entitats d'acció social de l'Església per organitzar una resposta generosa i coordinada a la crida que el papa Francesc ha dirigit aquest diumenge a les "parròquies, les comunitats religioses, els monestirs i els santuaris de tot Europa" per acollir els refugiats.
Proposta conjunta d'acollida
Les entitats d'Església han acordat treballar conjuntament en cadascuna de les respostes que es vagin articulant per organitzar l'acollida en el marc del compromís de protecció internacional que assumeixi finalment l'Estat espanyol. Per això s'ha decidit preparar una proposta conjunta quan el procés d'acollida de refugiats a Espanya estigui definit en el si de la Unió Europea. Aquesta proposta tindrà en consideració els generosos oferiments que des de les diverses diòcesis, parròquies, congregacions religioses i comunitats estan arribant a cadascuna de les entitats. Conviden, en aquest sentit, a que en els diferents espais de l'Església es participi en aquest procés d'acollida de forma tranquil·la per garantir una resposta coordinada i comuna.
Aquestes organitzacions compten amb una llarga experiència de treball sobre la realitat de les migracions i els refugiats, tant a les regions d'origen com als països de trànsit i d'acollida, motiu pel qual coneixen tant les seves causes com les necessitats d'acompanyament i protecció de cadascuna de les persones que abandonen la seva llar en busca de justícia, llibertat i dignitat.
Càritas Espanyola, la Comissió Episcopal de Migracions, CONFER, el Sector Social de la Companyia de Jesús i Justícia i pau, com a entitats d'Església, ofereixen la seva col·laboració als poders públics en aquells aspectes de l'acollida i l'acompanyament als refugiats on l'Estat, com a màxim garant de la protecció d'aquestes persones, no pugui assumir. Una vegada definit quin serà l'itinerari de col·laboració es podrà concretar, amb la major urgència possible, el pla d'actuació comú que com a Església podem desenvolupar a mitjà i llarg termini en cadascun dels àmbits diocesans.
No és només una crisi de refugiats
Les organitzacions recorden que no estem només davant una crisi humana, sinó davant l'evidència d'un fracàs absolut de les polítiques europees de migració i cooperació, que han estat més preocupades en tancar les fronteres a qualsevol preu abans que ocupar-se de la desesperada situació de milers d'éssers humans o de l'obligada protecció dels seus drets humans.
No es tracta únicament d'una crisi de refugiats. I no podem ni hem de quedar-nos només en una resposta d'emergència a totes aquestes persones que, efectivament, necessiten la nostra protecció.
Les entitats expressen, en aquest sentit, la preocupació pel risc per a la convivència que suposa la consolidació del missatge que s'escolta aquests dies de “refugiats sí, migrants no”. Hem de ser capaços de trencar aquest missatge, traslladant a l'opinió pública i als nostres espais i comunitats eclesials la complexitat de les causes comunes que motiven la mobilitat humana, tant si es tracta de refugi o de migració, com àmbits inseparables i íntimament relacionats. Urgeix, per això, recordar la inspiració evangèlica del nostre compromís que, davant la pregunta «Senyor, quan et vam veure foraster et vam acollir?», Déu Pare ens respon: «Us ho asseguro: tot allò que fèieu a un d'aquests germans meus més petits, a mi m'ho fèieu» (Mt 25,31-46).