Vés al contingut

(Generalitat de Catalunya) El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, s’ha reunit aquesta tarda amb els mitjans de comunicació convocats a la seu de la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona. És el primer viatge que realitza a Girona per explicar les actuacions de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) en la gestió de la diversitat religiosa a la demarcació i a tot Catalunya.

“Haig de voltar per descobrir, per conèixer in situ. Perquè el país és molt viu i molt ric en l’àmbit religiós”, ha assenyalat Vendrell. “Com que partim d’un problema important d’ignorància, tendim a posar-hi distància i per desmuntar tòpics i prejudicis la primera i més important línia de treball és la formació. Perquè el coneixement de la diversitat ens farà normalitzar la situació”, ha reblat el director general d’Afers Religiosos.

Vendrell ha destacat que en ocasió del seu nomenament el juny passat, la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, li va transmetre la seva voluntat d’estendre la formació en matèria de diversitat religiosa a tots els funcionaris i empleats públics de la Generalitat, així com dels ens locals.

Aquest hivern, la DGAR continua oferint cursos formatius amb el doble objectiu de donar a conèixer la diversitat religiosa a Catalunya i de facilitar eines i criteris per a una gestió adequada d’aquesta diversitat. Després dels cursos oferts a Barcelona, Tarragona i Girona, aquest febrer es fan a Lleida i al mes de març a Tortosa. Atenent a l’èxit obtingut, Girona acollirà un nou curs que es desenvoluparà els dies 1, 4, 9 i 11 d’abril a l’Edifici de la Generalitat.



1.255 centres de culte

Pel que fa a la diversitat religiosa a les comarques gironines, Enric Vendrell ha explicat que hi ha un total de 1.255 centres de culte, dels quals els centres catòlics representen més del 85 % sobre el total. Les minories religioses amb més presència a la demarcació són les esglésies evangèliques (6,29%) i les comunitats islàmiques (4,06%).

Entre l’any 2007 i l’any 2013, el nombre de centres de culte a les comarques gironines ha augmentat en 71 unitats, el que suposa un increment del 5,52 %, superior a l’1,36% registrat al conjunt de Catalunya. Aquest augment no és homogeni en el conjunt de les vuit comarques: mentre que a la Garrotxa o al Ripollès la xifra de centres de culte ha disminuït respecte l’any 2013, el Gironès ha experimentat un increment del 28,16 % i la Selva del 10,38 %.

A preguntes dels assistents, el director ha dit que li consta que les obres de la mesquita de Salt es van aturar per qüestions de finançament dels propis promotors. I pel que fa a la necessitat de trobar nous emplaçaments que requereixen diferents comunitats d’arreu, són els corresponents ajuntaments els que es posen al capdavant per trobar-hi solucions.

Convivència per superar la tolerància

Enric Vendrell ha defensat que cal posar en pràctica la convivència per superar el principi de tolerància amb què es va bastir la nostra societat, que ja era plural. “Hem de treballar plegats, hem de conviure-hi junts, per això volem ‘visibilitzar’ aquesta realitat de pluralitat confessional a casa nostra, fins aconseguir normalitzar la situació.

Entre el seguit d’accions que desplega la DGAR, Vendrell ha avançat als periodistes la imminent publicació de convocatòries d’ajuts que, per primera vegada, inclouran com a destinataris els mitjans de comunicació. L’objectiu és fomentar projectes informatius que ajudin a divulgar la diversitat religiosa que hi ha a Catalunya.

En acabar la roda de premsa, Enric Vendrell ha participat a la presentació del llibre ‘Atención religiosa al final de la vida. Conocimientos útiles sobre creencias y convicciones’, que ha tingut lloc a l’Espai Caixa Girona.

Vendrell ha explicat que el 70% de la població es declara creient d’alguna de les religions presents a Catalunya (practicant o no) i que, coincidint plenament amb el Papa Francesc quan diu que la minoria dels no creients no hauria d’impossibilitar la pràctica religiosa, “el Govern de la Generalitat, ha dit, es posiciona en una laïcitat que, tot i no assumir cap confessió religiosa com a pròpia, respecta i valora el fet religiós”.

Mesquita Assalam

Al vespre, Vendrell s’ha reunit per primer cop amb la comunitat islàmica de la mesquita Assalam, ubicada a la Carretera de Barcelona, 140, de Girona. Ha estat rebut per Mhamed Sabaouani Bajjati, president del ‘Centre Islàmic de Girona Mesquita Assalam’. La visita ha comptat també amb el delegat del Govern, Eudald Casadesús, i el regidor de Serveis Socials, Cooperació i Participació, Eduard Berloso.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.