(DGAR) El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, va assistir ahir al vespre a la conferència i la projecció documental en el marc de l’acte commemoratiu 'El Montserrat de l’abat Escarré: una visió des de dins i des de fora', que ha organitzat el Memorial Democràtic de la Generalitat. Ha tingut lloc al Museu d’Història de Catalunya, i ha comptat amb els conferenciants Jordi Vila-Abadal, antic monjo de Montserrat, i Joan Vallvé, exconseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya entre 1989 i 1992.
En el seu parlament, tot recordant el 50è aniversari de les declaracions de l’abat Escarré al diari francès Le Monde, Vendrell va subratllar que “l’Estat espanyol de Franco, oficialment catòlic, va ser considerat per l’abat Escarré com un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme”. Així mateix va destacar les paraules del bisbe de Vic, Ramon Masnou qui, davant les crítiques d’alguns dels bisbes de la Tarraconense, va dir que “l’abat Escarré ha dit allò que nosaltres hauríem d’haver dit i no vam tenir coratge de fer-ho”.
Vendrell va assenyalar que també fa 50 anys de l’encíclica Pacem in Terris, que avalava, per part de l’Església Catòlica, el respecte i la defensa dels drets humans i els règims democràtics, i que preveia, va recordar, que “entre els drets de l’home cal enumerar també el de poder venerar Déu, segons la recta norma de la seva consciència, i professar la religió en privat i en públic”. En aquest sentit va assenyalar que “el nostre país, ric i plural en l’àmbit religiós, necessita que reflexionem com fer de la llibertat religiosa una realitat del dia a dia”. “No n’hi ha prou a reconèixer uns drets, cal poder-los exercir”, va reblar.