Vés al contingut

(David Casals i Vila –CR) El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha posat deures a les comunitats religioses presents a Catalunya. Creu que per assegurar un futur de pau i convivència "no ens en sortirem si pensen que amb el que fa el Govern n'hi ha prou: han d'implicar-se". Segons Vendrell, més que "tolerància", el que és necessari és consolidar la "convivència" a Catalunya, i això passa per "treballar amb el veí" i conèixer-lo. "Difícilment podem conviure amb algú desconegut" i per això el diàleg interreligiós i la col·laboració entre les tradicions ha de deixar de ser una excepció.

"Jo, el discurs, me'l crec. La pregunta és si les tradicions se'l creuen", i per això, demana que passin de la teoria a la pràctica. Així s'expressava el director general fa uns dies en una sessió organitzada per Cristianisme al Segle XXI sobre la importància del diàleg interreligiós després dels atemptats de París contra la revista Charlie Hebdo.

Vendrell, que és al capdavant de la direcció general d'Afers Religiosos des de mitjans de 2013, creu que sovint les confessions "continuen tancades en elles mateixes", un missatge que fa extensiu a les religions minoritàries i també a la jerarquia catòlica. "Tenim gent convençuda, però el diàleg interreligiós no ha impregnat en la vida religiosa de cada dia" i per això, demana una major col·laboració a tothom.

Fa un balanç positiu de fet que a Catalunya, després dels atemptats de París, "no hi ha hagut massa conseqüències a nivell d'islamofòbia". Així, un dels únics episodis que hi ha hagut van ser unes pintades que, després dels atemptats, van aparèixer en un lloc de culte musulmà a Montmeló. Després d'aquest episodi, des del Grup de Treball Estable de Religions van decidir desplaçar-se al municipi, i no fer-ho públic per "evitar donar visibilitat als autors dels atacs" i impulsar una reunió amb les tradicions presents a la localitat, entre ells els catòlics i una església evangèlica baptista.

La importància dels mitjans de comunicació

Vendrell assegura que és conscient que, per aconseguir consolidar la convivència i que aquest sigui el clima de la Catalunya del 2025, és necessària la formació. Destaca que des de l'any passat la direcció general organitza cursos de diversitat religiosa pels empleats públics, que ha impulsat l'actualització de guies sobre gestió sobre diversitat religiosa i materials al respecte.

També ha posat de manifest el "gran desconeixement" sobre religió entre els professionals del periodisme. Per això, ha impulsat cursos per aquest col·lectiu, i també col·labora amb mitjans de comunicació generalistes per incloure continguts relacionats amb la diversitat religiosa: entre ells, el setmanari Presència, La Manaña i properament a les revistes Sàpiens i Descobrir Catalunya. "Fem present la diversitat religiosa als mitjans", però no n'hi ha prou. Per això, demana a les empreses periodístiques que informin amb responsabilitat, i no transmetre només el fet religiós com un element de "conflictivitat".

"El fet que a Catalunya hi hagi des de l'any 2000 una direcció general en la matèria il·lustra que el Govern es creu" tots aquests objectius, diu Vendrell. Destaca també com a element positiu que el president de la Generalitat, Artur Mas, amb la vicepresidenta Joana Ortega, amb motiu de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional fes aquest any una recepció a les comunitats religioses. "Arreu del món es fan accions en aquesta direcció" i a Catalunya era necessari fer-ho.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.