Entrevista a Enric Canet i Jordi Puig (Acció CE 7)
(Escola Pia) L’Escola Pia de Catalunya viu tres gran reptes: ser participativa, ser punt de trobament i de responsabilitat compartida entre religiosos i laics; ser arrelada i un espai on viure l’espiritualitat. Per fer-hi front, el maig de 2013 es va iniciar un procés participatiu anomenat Acció CE7 (acrònim de Comunitat, Educació, Transformació i set en reconeixement dels valors de la institució: oberts, acollidors, innovadors, participatius, arrelats, transformadors i cristians). L’objectiu? Aportar al proper Capítol Provincial de 2015 algunes propostes clares i concretes. Durant aquest curs, s’han realitzat entrevistes en profunditat, s’han organitzat grups de discussió i visites a les comunitats de religiosos i es va elaborar un qüestionari on line. El darrer trimestre s’han presentat els resultats en un parell d’actes públics, s’ha elaborat un document a disposició de qui el vulgui consultar i s’han concretat experiències pilot. Parlem amb l’escolapi Enric Canet i el sociòleg Jordi Puig, que han portat endavant aquest procés juntament amb el mestre Pere Vilaseca. Tots tres van publicar conjuntament el llibre Escola, religió i poder (Ed. Viena, 2008).
Com i per què va néixer Acció CE7?
Jordi Puig: Ens vam preguntar: Com volem que sigui l’EP en el futur? I la resposta del que volem no és cosa dels tècnics ni dels religiosos només. No és una qüestió jeràrquica. Serem a partir d’allò que aportin totes les persones que formem part en el nivell que cadascú escollim. Acció CE7 és un procés participatiu.
Enric Canet: Quan vam iniciar el procés, no partíem de zero. Hem heretat la voluntat de treballar junts laics i religiosos d’iniciatives anteriors com el Projecte institucional del Laïcat. Nosaltres no hem hagut de defensar aquest espai de treball conjunt perquè ja hi havia alguns espais on l’acció era conjunta, com per exemple a les escoles o en els grups de missió. Tothom estava convençut que això havia de continuar.
Què proposa Acció CE7?
Jordi Puig: El laïcat és una realitat ja existent en l’EPC: no es tracta d’anar a buscar nous laics sinó d’avançar en responsabilitat compartida amb els qui ja hi són. Cal continuar desplegant una opció que ja es va aprovar.
Enric Canet: El que proposem no és un procés de substitució simplement pel fet que hi haurà menys religiosos. No és una reacció a una necessitat bàsica. Més enllà, proposem una acció conjunta per una raó ideològica i teòrica: en un món com el nostre i tenint en compte el tarannà de Josep Calassanç, lligat al poble, no té sentit separar per ordenats o no ordenats. Aquesta és una oportunitat de créixer tant pel que fa al carisma com pel que fa a la missió.
Aquest procés el viuen altres institucions de l’Església? I a nivell mundial, l’Escola Pia?
Enric Canet: Efectivament, altres ordes i congregacions també viuen processos similars. Hi ha models diferents. En l’Escola Pia hi ha models diversos també, que segueixen línies traçades des de Roma. El nostre model es basa en la participació real i té una idea de fons al darrere: la igualtat. Beu de dues fonts: d’una banda, de la proposta que fa el General de l’Orde, però també d’una tradició pròpia. A Catalunya vam començar a treballar aquest camí molt abans que arribés la proposta de Roma.
Durant el curs, s’ha portat endavant aquest procés participatiu. S’ha treballat en tres línies: participació institucional, presència territorial i fer comunitat. Els resultats s’han presentat en actes públics a l’Escola Pia Nostra Senyora i al Secretariat de les Institucions Educatives. I ara?
Jordi Puig: A partir d’aquests resultats, estem elaborant unes propostes concretes que es portaran al Capítol per tal que se sotmetin a votació. A banda d’això, ja estem iniciant algunes experiències pilot, com dues taules de presència.
Enric Canet: Però a més, cal destacar que en el Capítol provincial del 2015, hi haurà alta participació laïcal, qualificada i amb un important grau d’implicació. Això ja serà un primer pas important.
Què són les taules de presència que començaran a funcionar?
Jordi Puig: La línia de treball que hem encetat al voltant de l’eix de presència territorial es concreta en les taules de presència. Aquestes han de servir per fer créixer el sentiment de saber-nos integrants de l’EP, és a dir, d’un projecte que va més enllà del nostre projecte o institució concreta. I això, sense perdre de vista que l’objectiu de les taules de presència no és fer marca, sinó millorar la societat de cada territori.
Enric Canet: L’objectiu ocult d’aquesta taula és que en un territori el referent sigui aquella taula. Aglutinarà les persones properes a l’Escola Pia en aquell àmbit: portarà l’EP al territori i el territori a l’EP. “Una Escola Pia que no serveixi no serveix per a res”. Estem al servei del país, del territori, de la seva gent. Volem fer que Olot sigui més Olot, que Tàrrega sigui més Tàrrega, que Nou Barris sigui més Nou Barris amb la nostra participació.
Del procés que heu portat endavant aquest curs, que us ha sorprès més?
Enric Canet: M’ha sorprès la rapidesa: realment hi havia la necessitat i la voluntat real de portar endavant aquest projecte.
Jordi Puig: En aquesta línia afegiria que, per poc que parlis, que presentis el projecte… la gent s’hi il·lusiona.