(Bisbat de Girona) A la casa de Cultura de Girona i en el marc de l'exposició que aquests dies es mostra en aquest centre i amb el títol, "Les lletres del Tapís" va tenir lloc una taula rodona sobre aquest tema. L'acte que es va fer el passat dijous s'emmarca en projecte de recuperació del tresor lletrístic del Tapís de la Creació que es mostra en el Museu de Catedral.
Després d'unes paraules de benvinguda i agraïment per part de Jaume Julià, president i degà del Capítol Catedral, Jesús del Hoyo, degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, va explicar l'abast d'aquest treball que aprofundeix en els continguts artístics i religiosos d'aquesta peça única. També tingué un record pel dissenyador Enric Huguet que havia de participar en aquest acte i que una greu afecció ho va impedir.
Seguidament les investigadores que porten a terme el projecte "Les lletres del Tapís", Cristina Simón i Cristina Flórez, explicaren la part ja realitzada del seu treball, assenyalant els diferents tipus de lletres emprats en el brodat i com es pot completar l'alfabet, doncs algunes lletres i signes no s'utilitzaven quan fou realitzat el tapís, de fet només es disposa d'un 8% del total i com s'ha procedit en aquesta fase de l'estudi.
Un interludi musical fou ofert per la soprano Marta Arbonés, que interpretà l'ària de l'oratori "La Creació" de F.J. Haydan acompanyada al piano per Maria Neus Devesa.
Va cloure l'acte el bisbe Francesc Pardo que va subratllar les paraules dels papes Joan Pau II i Benet XVI, que afirmaren que "la bellesa salvarà el món" i que en el cas del tapís es podia afirmar que "la paraula s'ha fet bellesa". També recordà que els referent damassians del Tapís, corresponen a la figura del papa sant Damas, que la tradició l'assenyala nascut a Argelaguer. En segon lloc es referí a la bellesa de quotidianitat i finalment agraí a tots els han participat en aquesta iniciativa i també a conservar el patrimoni artístic del que l'Església es dipositària.
A l'acte hi eren presents per part civil, el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy i el director dels Serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Antoni Baulida. També hi era present el Delegat episcopal per al patrimoni cultural, Joan Naspleda.
Manuel Casiñeiras, professor de la UAB i autor del llibre "El tapís de la Creació", es felicità de les noves aportacions a l'estudi d'aquesta obra tèxtil del romànic català i establí les relacions dels textos del tapís amb la cultura escrita i la relació dels estils amb els treball de l'Scritorium del monestir de Ripoll. Afegí que encara resten alguns misteris per aclarir a l'entorn del tapís.