Vés al contingut

(Ramon Bassas - CR) L’Eloi Aran està vinculat a Catalunya Religió des del primer dia. “Us coneixia a en Jordi Llisterri i a tu de quan vam muntar la ‘Blogsfera Cristiana’, aleshores vinculada a la revista Foc Nou, te’n recordes?”. “Sí, i tant”, responc. “Quan en Jordi em va parlar de a Catalunya Religió em va semblar que era un projecte engrescador i necessari. Crec que el que buscàvem s’ha assolit amb escreix!”, exclama, “i em fa feliç veure que he pogut col·laborar molt modestament en un projecte que es renova i repensa constantment; crec que s'anirà consolidant com el portal de referència d'informació religiosa a Catalunya”, vaticina.

L’Eloi Aran, avui, col·labora al consell de redacció del portal, aporta alguns articles relacionats amb l'arquitectura sacra o l'educació i segueix escrivint al blog "Betel. Arquitectura, art i religió". També ha portat aspectes vinculats a la pastoral juvenil i fins i tot algunes il·lustracions. Professionalment, però, és arquitecte i teòleg, “compagino la tasca de l'arquitectura sacra amb la docència”, diu. I sempre ha estat vinculat a diversos grups i moviments de joves o esplais, com explicava en un dels seus llibres.

Per aquest estiu ens recomana escoltar With God on our side (“Amb Déu al nostre costat”), de Bob Dylan, el primer cantant que va rebre el Premi Nobel de Literatura el2016. La cançó és de 1963, als inicis de la seva carrera, i Gerard Quintana i Jordi Batiste en van fer una versió en català, al CD ”Els miralls de Dylan”, el 1998. Per l’Eloi, “With God on our side és una cançó de que desemmascara tot intent d'utilització del Déu de la Bíblia amb fins triomfalistes o partidistes. Ens posa al costat d'un Déu atent als febles i perdedors de la història, especialment a través de la citació que fa del petó de Judes a Jesús”.

Dylan, que no acostuma a incloure la cançó als seus concerts, no és pas aliè al fet religiós, ben al contrari. Les seves lletres en tenen força referències i ell mateix va protagonitzar una sonada conversió del judaisme al cristianisme fa uns quaranta anys. Va arribar a actuar davant del Papa Joan Pau II, tot i l’oposició del que després seria Benet XVI, segons ha explicat ell mateix. “En tot cas, ara que som de vacances, aquesta cançó ens obre una porta de llibertat i atenció a tots aquells que, potser, durant el curs no fem cas”, em fa veure l’Eloi. “I també perquè sempre ens fa reflexionar sobre quines són les opcions que prenem, i l'estiu és una bona època per passar comptes amb la nostra vida”, segueix.

“Tot plegat té una mica de trampa”, li faig, “perquè una de les teves aficions més important és la música, oi?”, li faig. “Sí, de jove tocava en algun grup musical, fins i tot havia fet alguna cançó”. “I ara?”. “Ara ja no tinc tanta empenta musical-creativa però segueixo mantenint viva la secció del prega-rock, del portal pregaria.cat, els orígens del qual es troben quan Els Pets van publicar l’àlbum “Respira”. Els lectors de Catalunya Religió recordaran aquest original portal de cançons, segur, perquè el mateix Aran en va fer un llibre i ens en va parlava fa tres anys en una entrevista a Catalunya Ràdio que vam enllaçar. “Ara els petits de casa gaudeixen de la meva animació musical”, ironitza assenyalant-los. Ben bé que necessitarà l’ajuda de la guitarra ...i Déu, ben al costat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.