(Jesuïtes/CR) Des de dilluns i fins divendres la Cova Sant Ignasi de Manresa acull el Seminari Internacional sobre Pedagogia i Espiritualitat Ignasiana (SIPEI). El Secretariat d'Educació de la Companyia de Jesús hi ha convocat 77 experts en educació d'escoles dels jesuïtes dels cinc continents per contribuir a la renovació pedagògica de les seves escoles. Un debat enriquit a la convocatòria virtual que compta amb més de 1.400 persones inscrites d'arreu del món.
El jesuïta José Alberto Mesa, secretari internacional d’Educació de la Companyia de Jesús, s'ha adreçat a les institucions educatives representades en l'acte d'obertura del seminari i ha fet una crida a participar de la “fidelitat creativa”. Mesa ha explicat que trobar-se a la Cova –on Sant Ignasi de Loiola va escriure els Exercicis Espirituals– és un “senyal d'invitació a fer un camí de renovació” i ha comparat el peregrinatge del fundador de la Companyia amb el dels educadors aplegats al seminari: “Els educadors ignasians també som peregrins i hem de seguir caminant”.
El seminari s'estructura en quatre eixos inspirats en una frase del jesuïta Peter Hans Kolvenbach: la persona conscient, la persona competent, la persona compassiva i, finalment, la persona compromesa. Totes les ponències, la presentació d'experiències, els debats i les conclusions de cada bloc es poden seguir per streaming mitjançant un registre previ a la web del SIPEI.
El diàleg espiritualitat i educació
L'acte inaugural del SIPEI el superior general de la Companyia de Jesús, Adolfo Nicolás, s'hi ha fet present a través d'aquest vídeo projectat amb el missatge que adreça als participants. Nicolás ha agraït el treball compartit entre experts en pedagogia i espiritualitat:
Per una renovació profunda de l’educació
Entre les qüestions que s’abordaran aquests dies cal destacar les transformacions pedagògiques per facilitar un procés d’aprenentatge d’acord amb el món d’avui, la incorporació dels avenços de les neurociències, l’educació de la interioritat, el desafiament de l’equilibri entre l’excel·lència i l’equitat, la nostra relació amb el medi ambient per crear una nova consciència ecològica, o el repte d’ajudar els alumnes a conèixer la realitat i comprometre’s en la lluita per la justícia.
Aquesta iniciativa forma part del treball en innovació pedagògica, que estan promovent els jesuïtes en el marc de la construcció d'una xarxa global dels seus centres arreu del món. Per la seva banda, el director de Jesuïtes Educació Xavier Aragay va recordar, en la presentació del seminari que es va fer divendres a Barcelona, que al món hi ha 2.000 escoles jesuïtes i que la tradició educativa d’aquesta institució compta amb més de 400 anys d’història.
En concret, els propers 10 i 11 de novembre, els experts podran conèixer a la ciutat de Barcelona algunes proves pilot del projecte Horitzó 2020, que està impulsant Jesuïtes Educació de Catalunya a les seves escoles, capdavanter d'aquest procés de transformació educativa, amb canvis radicals al currículum, als espais i a l'organització educativa.
Manresa, capital de la pedagogia i l’espiritualitat ignasiana
El Seminari es clourà el divendres en un acte a l’Ajuntament de Manresa amb assistència de la consellera d’Ensenyament Irene Rigau, l’alcalde de Manresa Valentí Junyent, el degà de la Universitat Blanquerna Josep Gallifa, el Delegat dels Jesuïtes de Catalunya Llorenç Puig i el Secretari General de la FECC Enric Puig.