Aquest 2025 es commemoren els 80 anys de l'alliberament dels camps de concentració i extermini nazis, amb Auschwitz com a símbol principal d’aquest tràgic episodi de la història. En aquest marc, l'Editorial Claret ha publicat aquest dimarts, 21 de gener, el llibre Humans a Auschwitz, un assaig del doctor en filosofia Joan Albert Vicens que reflexiona sobre el significat de ser humà en condicions extremes.
L'obra es construeix a partir dels testimonis de figures com Primo Levi, Robert Antelme, Etty Hillesum —tots tres supervivents dels camps nazis— i també del comandant del camp de Treblinka, Franz Stangl. A través d’aquestes veus, Vicens aborda qüestions essencials de la condició humana en el context dels camps d’extermini, com la lluita per la dignitat i la supervivència, la coexistència de la bondat i la maldat en situacions límit, l’amor i l’esperança enmig del sofriment extrem, i fins i tot la recerca de Déu en moments de desengany religiós.
El llibre posa en relleu la dualitat entre la degradació absoluta i la resistència de l’esperit humà. Segons l’autor, “fins i tot en el lloc més impensable, es van trobar espais per a la llibertat, l’esperança i l’amor”. Aquesta reflexió converteix Humans a Auschwitz en una obra imprescindible, tant per comprendre la història com per aprofundir en la complexitat de la natura humana.
Joan Albert Vicens també destaca la importància del record d’Auschwitz per evitar que es repeteixin situacions similars. En paraules de l’autor: “Recordar Auschwitz és el primer pas per evitar la seva repetició sota noves formes, sobretot ara que a Europa torna a circular la consigna: l'estranger és l’enemic”.
Sobre l'autor
Joan Albert Vicens Folgueira és doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on va defensar la seva tesi La meditació com a forma del pensament metafísic de R. Descartes. Ha estat professor i catedràtic de secundària i va exercir com a director de l’Institut Sabadell. Entre 1998 i 2020, va ser professor titular a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, impartint assignatures de Filosofia Moderna i Filosofia espanyola.
A més del seu vessant acadèmic, Vicens ha destacat pel seu compromís social. El 1994 va cofundar el Servei Ciutadà d'Acolliment als Immigrants (SCAI) a Sabadell, entitat que va presidir durant deu anys. També va ser patró de la Fundació Jaume Bofill entre el 2002 i el 2012.
Humans a Auschwitz es presenta com una reflexió profunda i necessària sobre el passat per encarar amb més consciència el present i el futur.