Vés al contingut

(CR) "L'Església s'implica en els drets dels pobles, la Doctrina Social s'implica en molts àmbits, però no dóna solucions ni respostes perquè entén que no és de la seva competència", explica Josep Maria Fisa, conciliari de Justícia i Pau.

Fisa ha explicat a CatalunyaReligió.cat que "el tema dels drets dels pobles és antic però actual i està molt ben tractat per la Doctrina Social de l'Església". A més a dit que "l'Església defensa que els drets s'han d'escoltar i respectar".

El proper 7 de març comença el seminari "Per un ordre mundial més just", que organitzen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, i altres entitats. Enguany se centrarà en els drets dels pobles a la llum del pensament social cristià. El seminari consta de 5 sessions amb ponents com Hilari Raguer, monjo de montserrat; Joan Enric Vives, arquebisbe d'Urgell o Dolors Oller, professora de Dret Constitucional.

"Amb aquest seminari, que tindrà aquest any la seva quarta edició, pretenem tocar temes d'importancia social com a cristians". Ha afegit que "El compromís dels cristians ha d'existir i l'Evangeli dóna moltes pistes per saber quins partits són els que recolzen els drets dels pobles, del medi ambient, etc." Per tant, Fisa diu que "Els cristians de base són els que han de marcar la pauta de per fer realitat els criteris de l'Evangeli".

"El pensament social de l’Església recorda que “el dret internacional es basa en el principi de l'igual respecte del dret a l’autodeterminació de cada poble i la seva lliure cooperació en la consecució del bé comú superior de la humanitat. La pau es fonamenta no tan sols en el respecte dels drets de l’home, sinó també en el respecte dels drets dels pobles, en particular el dret a la independència”. En aquest sentit, “els drets dels pobles no són sinó els drets humans conreats a aquest nivell específic de la vida comunitària. La nació té un dret fonamental a l’existència; a la pròpia llengua i cultura, mitjançant les quals un poble expressa i promou la seva sobirania espiritual; a modelar la seva pròpia vida segons les tradicions pròpies, excloent tota violació dels drets humans fonamentals, en particular l’opressió de les minories; (...)” Compendi de Doctrina Social de l’Església, 157.

El seminari es durà a terme al llarg del mes de març, un cop a la setmana de 19:30 a 21h.

Dimecres 7 de març: Què diu l’Església sobre els drets dels pobles? JOAN COSTA, professor de la facultat de Teologia de Catalunya

Dilluns 12 de març: L’Església i els nacionalismes, HILARI RAGUER, historiador i monjo de Montserrat.
Dimecres 14 de març: Identitats, ciutadania i minories en el marc de la globalització. JOAN CARRERA, professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Membre de Cristianisme i Justícia
Dilluns 19 de març: Identitat nacional, Estat i Comunitat internacional. El Dret d'autodeterminació dels pobles. L’Església i el dret internacional. DOLORS OLLER, professora de dret constitucional, Facultat de Dret d’ESADE, Universitat Ramon Llull. Membre de la Junta de Justícia i Pau.
Dimecres 21 de març: Les reflexions col·lectives dels bisbes catalans sobre Catalunya: “Arrels Cristianes de Catalunya (1986) i ”Al servei del nostre poble” (2011). Mons. JOAN ENRIC VIVES, bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.