Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri/Laura Mor –CR) Dignitat, igualtat i reconeixement per a les veus de les dones a l’Església. Són tres de les raons de fons que han motivat les més de sis-centes persones que aquest diumenge al matí s’han concentrat davant de la Catedral de Barcelona. La convocatòria, impulsada pel col·lectiu de dones creients i feministes, ha comptat amb Stephanie Lorenzo i Chantal Götz, directives del moviment internacional Voices of Faith. Aquesta plataforma agrupa iniciatives d’arreu del món amb un objectiu compartit: que les veus de les dones a l’Església participin, liderin i s’escoltin en igualtat de condicions que les dels homes.

Per representar aquest treball conjunt, durant la concentració a la capital catalana s’ha desplegat una xarxa davant a les escales de la Catedral. S’hi han penjat i llegit alguns dels missatges que defineixen aquest moviment internacional: “venim de lluny”, “som moltes”, “alcem la veu”, “i diem prou”, “trenquem el silenci”, “iguals davant de Déu, desiguals a l’Església?”, “les dones a l’Església amb veu i vot”, “si la societat avança, l’Església també” i “la sororitat és la nostra força”. Reivindicació de to crític i, alhora, festiu, que ha estat animada pels tambors d’una batucada.

Com a gest simbòlic, les manifestants s’han tapat la boca amb un esparadrap mentre sonava el repic de tampors. Tot seguit, se l’han destapat per cridar el lema de la convocatòria 'Alcem la veu!'. Clara Mon, del grup de joves del Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, i la teòloga Neus Forcano han llegit el manifest que se suma a les jornades internacionals del 8 de març. El col·lectiu de dones creients i feministes que el promou que compta per ara amb 929 adhesions personals i 42 de diferents col·lectius, grups i comunitats.

“Imaginem i construïm una Església nova”, ha dit en acabar l’acte Montse Suárez, en nom de les organitzadores de la concentració. És la part final d’un manifest que confia en un futur esperançador per a la institució de la qual se senten part. L’imaginen com a “comunitat d’iguals”, amb un lideratge compartit entre homes i dones, on s’acompanya i no es jutja “la diversitat de famílies, d’identitats i d’orientacions sexuals”. El manifest reconeix, en definitiva, “autoritat i lideratge” a les dones d’Església d’avui.

L’acte ha comptat amb la participació de representants de les entitats que han signat, entre els quals el sector de dones de la GOAC, l'Església Protestant de Barcelona, l’Acció Catòlica Obrera, el grup promotor de la revista L'Agulla, el grup de gènere de Cristianisme i Justícia, el Comitè de Solidaritat Oscar Romero, la Fundació Joan Maragall, el Secretariat diocesà de Pastoral Obrera de Barcelona, la comunitat de Ciutat Vella de la Companyia de Maria o la Joventut Obrera Cristiana Nacional de Catalunya i les Illes.

Aquest diumenge hi ha hagut actes amb la mateixa intenció davant de la Catedral de l’Almudena de Madrid, la de Sevilla i la Seo de Saragossa, amb el lema ‘Hasta que la igualdad sea costumbre’. A la plaça Mare de Déu de València la concentració tindrà lloc el proper dia 8 de març, a Santiago de Compostela el dia 14, i el 15 a Bilbao i a Granada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.