Vés al contingut
Fitxer de vídeo

(CR) El proper 1 de març la coordinadora catalana de dones creients i feministes convoca a les onze del matí un acte reivindicatiu a la porta de la Catedral de Barcelona. Presentaran el manifest 'Alcem la veu, per la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església' i les demandes concretes que traslladaran a la jerarquia de l’Església catalana. Per ara l'han signat una vintena d’entitats i de grups, i prop de cinc-centes persones.

La coordinadora catalana de dones creients i feministes se suma als actes de març amb una convocatòria pròpia per denunciar les discriminacions i la vulneració dels drets a les dones dins l’Església catòlica, i per reivindicar la feina de les dones que des de fa anys lluiten des de dins per canviar la institució. La Coordinadora és hereva del Col·lectiu de Dones en l’Església que va néixer fa més de trenta anys, però reivindica una llarga tradició de lluita que arrenca en del primer cristianisme i les primeres comunitats cristianes, i continua amb multitud de dones fundadores d’ordes, místiques, escriptores, poetes o filòsofes, però sobretot amb la tasca invisible de moltes dones anònimes de totes les edats, condicions i continents que han sostingut les comunitats i l’Església.

L’acte de l’1 de març s’emmarca dins la campanya internacional Voices of Faith que aixopluga d’altres com Overcoming silence, que denuncia que la meitat dels catòlics són dones, mentre les decisions les prenen els homes, i Votes for women que exigeix que les dones de les congregacions femenines tinguin vot en els sínodes, com tenen els membres de les congregacions masculines.

La coordinadora denuncia que l’Església institució menysprea i silencia aquelles que majoritàriament la sostenen i recorda que les dones són majoria a les parròquies, les tasques de voluntariat o les entitats, però se les exclou dels espais de lideratge, responsabilitat i representació. Un dels aspectes clau d’aquesta exclusió és que les dones no poden ser ordenades. Però no és l’únic. Les dones creients denuncien la poca presència en càrrecs de responsabilitat a les diòcesis catalanes. A la diòcesi de Barcelona només el 23% d’aquests espais és ocupat per dones. Hi ha un camí encetat, però totalment insuficient. Tampoc no hi ha cap dona responsable de parròquia i, en temes de formació, no hi ha cap professora estable a la Facultat de Teologia de Catalunya, o a l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) no arriben a un 25% i que als seminaris no es compta amb elles.

La violència contra les dones a l'Església no és només simbòlica. L’exreligiosa nord-americana Doris Wagner va denunciar haver patit abús sexual i va treure a la llum la xacra de la violència sexual contra religioses. La Unió Internacional de Superiores Generals ha denunciat les diferents formes d’abús sexual i laboral.

Fi de la cultura masclista i inici de plans d’igualtat

La coordinadora demana en primer lloc la fi de la cultura masclista i l’inici de plans d’igualtat dins l’Església. També reivindica l’accés de la dona al diaconat i al sacerdoci i la paritat en les secretaries, delegacions i altres càrrecs diocesans de responsabilitat, en els espais de representació de la institució i en els articles d’opinió dels mitjans de comunicació eclesials.

Les cristianes feministes consideren que és necessari canviar i millorar la formació teològica espiritual i emocional en general, però sobretot la dels futurs capellans, i demana que l’ensenyament dels textos i la tradició religiosa tinguin en compte la perspectiva de gènere, i paritat en la docència a la Facultat de Teologia, als Instituts de Ciències Religioses i als seminaris. Les dones creients demanen que l’Església aculli tota la diversitat de les famílies, d'identitats i orientacions sexuals, i valori de forma positiva el cos de les dones, la sexualitat i les relacions amoroses.

Les cristianes feministes reivindiquen una Església menys jeràrquica, menys clerical i més plural. La Coordinadora recorda que cap ideologia fonamentalista o d’extrema dreta es pot apropiar de l’Església ni defensar un sistema tradicional i conservador dels rols de gènere, i que ja hi ha moviments, comunitats, congregacions religioses, que actuen i es mostren com a espais sense discriminació i que eduquen o formen amb criteris d’acord amb el feminisme, la democràcia real i les relacions horitzontals entre les persones.

La Coordinadora dones creients Alcem la veu treballen en relació amb plataformes que s’han creat en d'altres ciutats com Madrid, Saragossa, Sevilla, Granada, Còrdova, València, Santiago de Compostela, Bilbao, etc. Llocs on també es convoquen concentracions l’1 de març per reclamar la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.