Vés al contingut

(Laura Mor –CR) Una de les cinc publicacions més llegides aquesta setmana al nostre portal ha sigut la notícia titulada Vuit dones ‘oficien’ missa a les Garrigues al faltar sacerdots, de la secció del recull de premsa. Més enllà de l’encert i precisió del titular, el diari Segre ha aconseguit cridar l’atenció i generar rebombori a xarxes socials. El tema posa de nou sobre la taula el repte gegant que ha d’encarar l’Església catòlica en relació a les dones que formen part de les seves comunitats.

Just aquests dies la coordinadora de dones creients Alcem la Veu ha animat a participar en una enquesta internacional per conèixer l’opinió de les dones en l’àmbit eclesial. No només de les que estan més estretament lligades a aquest col·lectiu, sinó de totes les dones catòliques. L’enquesta és totalment anònima i no recopila cap dada que pugui identificar la persona. El termini de resposta s’acaba aquest diumenge i en aquest moment han rebut 2.050 respostes en castellà i 600 en portuguès per als territoris que parlen aquestes llengües. Aviat estarà també disponible en anglès.

El formulari porta per títol ‘Pelegrinatge global cap a Roma per la dignitat i igualtat de les dones’ i neix a proposta de la plataforma Catholic Women’s Council (CWC). El buidat dels resultats es farà a Xile. I les conclusions de l’enquesta es publicaran al web del CWC i es presentaran el 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i en el marc de la trobada internacional d’aquesta coordinadora d’iniciatives feministes de l’Església catòlica.

La idea original era convocar a Roma un Sínode de Dones. Representats dels diferents moviments que clamen per la igualtat i la dignitat de les dones en aquesta institució. Una trobada amb caràcter previ al Sínode de bisbes de 2023 que el papa Francesc ha convocat per parlar sobre la sinodalitat. Amb l’actual situació de la pandèmia s’ha optat per una trobada virtual: Roma 2022. El grup motor ha establert diàleg amb la religiosa Nathalie Becquart, sotssecretària del Sínode de bisbes i l’única dona que hi participarà a la fase conclusiva.

“És el moment de que les dones siguin escoltades”

Les dones d’Església d’aquest moviment busquen espais de representació i diàleg, i promoure reflexió sobre els temes que volen posicionar a l’agenda del Vaticà. De la mateixa manera que en el cas del Sínode de Francesc s’ha encomanat un treball per fases, que ara es troba en l’àmbit diocesà, i que s’ha de veure reflectit en l’assemblea de bisbes l’octubre de 2023.

L’objectiu d’aquest concili de dones és “cridar l’atenció dels liders eclesiàstics d’arreu del món per donar a conèixer les experiències col·lectives de les dones, les seves reflexions i lluites per la igualtat de drets i la dignitat de les dones a l’Església catòlica”.

D’aquí neix el formulari que circula: volen recopilar visions d’arreu del món, prendre la temperatura d’on són les dones en relació a la institució i defensar la seva veu: “És el moment de que les dones siguin escoltades”, apunten en la crida pública.

20 preguntes per marcar prioritats eclesials

L’enquesta, en aquest cas en castellà, estructura 20 preguntes en cinc eixos: la situació de la dona a l’Església; poder, participació i representació; estructura, transparència i rendició de comptes; vida sagramental i resistència i esperança. S’hi pregunta per les prioritats eclesials. També si mai s’ha experimentat situacions de violència física, verbal, psicològica o motivades per l’orientació sexual. I demana reflectir situacions d’abús sexual, abús de poder o també si s’ha patit “invisibilització o menyspreu per part del clergat o la jerarquia”.

Hi ha preguntes obertes, sobre els reptes que té l’Església per una participació plena de les dones. Però també d’altres més acotades, en temes relatius a la celebració dels sagraments. Per exemple, si “la litúrgia establerta permet connectar –com a dona– amb el sagrat”, o si l’enquestada creu “que les dones poden actuar en l’església representat a Jesús tal com ho fan els homes?”.

Pot cridar l’atenció que hi hagi un eix dedicat a esbrinar el grau de coneixement de la gestió econòmica de les comunitats. Però no és àmbit insignificant. Una de les reivindicacions de fons del feminisme creient és la necessitat d’alliberar-se de la tutela de l’home en totes les vessants. Tant en l’acompanyament espiritual, la interpretació dels textos sagrats, la pràctica dels sagrament, com en la gestió del dia a dia de les esglésies. I això passa per un model de coresponsabilitat i per practicar una fraternitat real, que considera tots els membres de la comunitat com a persones adultes de ple dret.

L’enquesta també incideix en la importància de la comunicació, o en la necessitat de teixir xarxes de complicitats entre homes i dones per a respondre als reptes actuals.

► N’hem parlat també al podcast de La Rebotiga d’aquest dijous.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.