Vés al contingut

(Càritas Diocesana de Barcelona) En un món marcat per les males notícies, el diumenge 27 de gener a l’Església de la Mare de Déu de Bellvitge va haver-hi una Bona Notícia. A les 12, l’hora habitual de la missa a la parròquia, es van haver de posar cadires i obrir portes per encabir tant els feligresos de sempre com aquells que van acudir a la Trobada diocesana amb motiu de la Jornada Mundial dels Migrants. La Missa va ser presidida pel Josep Miquel Esteban, rector de l’església que va acollir la trobada, i concelebrada per Avelino Sápida, rector de la Parroquia de la Inmaculada Concepción y San Lorenzo Ruiz (parròquia filipina), i Josep Maria Jubany, Delegat de Pastoral Social. Entre els assistents també hi havia el Pare Bien, de nacionalitat xinesa i acabat d’arribar del seu país, que ha estat convidat per la Diòcesi de Barcelona perquè es faci càrrec de la comunitat xinesa.

Cristians i cristianes de Bellvitge -molts d’ells en el seu dia també van ser migrants- van compartir aquesta celebració amb cristians i cristianes d’origen xinès, ucraïnès, filipí, senegalès, guineà, equatorià, cubà i d’altres països dels cinc continents. Durant les pregàries dels fidels es van poder escoltar idiomes diferents, i especialment emotiva fou la d’un jove senegalès que viu en un dels assentaments del Poblenou.

Aquest mosaic humà és fruit, com va explicar el jesuïta Santi Torres, un dels organitzadors de la trobada, del fet que: “Les migracions no només han canviat el panorama religiós de la nostra societat, tenyint-lo de diversitat interreligiosa (musulmans, sijhs, hindús, cristians de diverses confessions...), sinó que aquesta diversitat s’ha traslladat, també, al si de la comunitat catòlica de la diòcesi de Barcelona”.

És aquesta riquesa, precisament, la que pretén visualitzar el col·lectiu Caminem junts en la diversitat, promogut per la Delegació de Pastoral Social, Càritas i altres entitats i comunitats parroquials. Un dels seus membres exposava la raó de ser d’aquesta trobada: “Aquesta diversitat no és una diversitat de circumstàncies, sinó que ja forma part de la vida eclesial i és per això que ha de ser tinguda en compte. La nostra comunitat catòlica parla moltes llengües, s’expressa fins i tot en ritus diferents, té costums i especificitats que han de reconegudes en la nostra pastoral si no volem caure en una pastoral segregada que no respongui a aquesta diversitat i que faci difícil la comunió. La jornada visibilitza això, i és per això que és Bona Notícia”.

Després de la taula de l’Eucaristia, la gent de la Vinya, fundació social de les parròquies de Bellvitge, va explicar el treball que realitza en àmbits tan diversos com el reforç escolar, l’ajuda fraterna o el banc d’aliments, l’educació de joves i adolescents, el treball amb la gent gran, etc. Expressió d’un projecte ben arrelat a un territori i que vol respondre a les necessitats urgents provocades per la crisi que vivim.

Posteriorment, es va celebrar el dinar comunitari als locals de la parròquia. Més de cent persones joves i adultes estaven al voltant de la taula compartint els sabors d’uns menjars, també ben diversos. Un moment per a la convivència i perquè tots els participants es coneguessin una mica més.

Gairebé sense pausa, van poder gaudir d’una estona de teatre social a càrrec del grup de teatre Forn de teatre Pa’tothom, titulada “Mustafà és al replà”. Una obra pensada per ajudar a combatre els estereotips, el racisme i els rumors que molts cops fan molt difícil la convivència entre les persones en un barri, en un carrer o en una escala de veïns. A través de diferents personatges amb diferents actituds al voltant de la presència del nou veí Mustafà, es va iniciar un diàleg i un debat amb el públic sobre quina és la millor manera per construir una relació i una convivència en positiu. El fet que el públic fos, en aquest cas, tan divers va ajudar a entrar en sintonia amb els actors, creant un moment màgic que va fer que el temps passés molt ràpid.

Mossèn Jubany va posar punt i final a una trobada intensa i plena d’emoció –que va acollir a més de tres-centes persones-, que va acabar amb una pregària preparada per un grup de Santa Coloma i una visita a l’ermita de la Mare de Déu de Bellvitge. En acabar la jornada, Mn. Jubany va mostrar la seva satisfacció per una trobada que va suposar “una alenada d’aire fresc, enmig de les penalitats que molts migrants viuen avui dia”.

Aquesta sensació també va ser compartida per Santi Torres i totes les persones del col·lectiu Caminem junts en la diversitat, que ho expressaven així: “És un tast d’allò que estem cridats a viure cada dia a les nostres parròquies i a la nostra diòcesi. Anar aprenent poc a poc que la diversitat a què ha donat lloc la migració de persones provinents d’altres orígens i cultures és un valor afegit que ve a renovar les nostres comunitats. Perquè és precisament en aquesta diversitat que s’aprecia amb molta més força què és allò essencial que ens uneix. Aquest diumenge a la parròquia de Bellvitge hem celebrat, doncs, una Bona Notícia; un tast d’allò que volem per a tota la nostra societat!”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.