(Laura Mor –CR) Íntima i modesta. Així serà la festa de Rams d’aquest diumenge. Al costat de la Missa del Gall, és la celebració cristiana més popular de l’any. La tradició fa que la comunitat cristiana es reuneixi a l’església per beneir palmes, palmons, branques de llorer i d’olivera. Enguany, en consonància amb una quaresma de reclusió forçosa, l’obertura de la Setmana Santa serà també humil i fràgil. Com l’animal de càrrega sobre el que Jesús va entrar a la ciutat de Jerusalem.
La majoria de les fonts que hem consultat reconeixen que no han previst “res d’especial” per salvar la data que uneix les padrines amb els fillols. Els bisbats han decretat la celebració a porta tancada, seguint la fórmula d’entrada més senzilla, que prescindeix de la benedicció i de la processó. Amb tot, hi ha algunes solucions creatives, en l’àmbit virtual, per mantenir l’element comunitari i participatiu de Rams.
La parròquia de Sant Jaume de Riudoms, al Baix Camp, fa dies que va anticipar una benedicció virtual de palmes i palmons a través de les xarxes socials. Les famílies que hi volen participar, poden enviar les fotografies dels dibuixos de palmes i palmons, que s’imprimiran i col·locaran al plafó de l’església. Diumenge, el rector, Josep Mateu, les beneirà a la missa de les onze. A l’anunci de la proposta fan suggeriment d’algunes plantilles per personalitzar aquesta creació.
La proposta que recull el portal web dels jesuïtes pregaria.cat inclou també una crida similar. Proposen llegir l’evangeli en família i treballar un motiu amb papiroflèxia o amb un dibuix, que pot servir per penjar al balcó o per col·locar en el racó de pregària que hagi establert la família.
L’equip del Departament de Pastoral la Fundació Escola Cristiana de Catalunya ha recopilat també un seguit de recursos per celebrar la Setmana Santa des de l’Església domèstica. En el recull, hi ha tallers en família i material audiovisual encarat a viure el Diumenge de Rams.
“Des de la nostra petitesa i fragilitat”
El rector de les parròquies de Lliçà d’Amunt, al Vallès Oriental, Aaron Larrazabal, recorda que diumenge els cristians celebren “l’entrada a Jerusalem del Senyor, aclamat com a Rei pels més petits, en especial els infants”. Larrazabal creu que amb les actuals restriccions “pren una especial significació el fet espiritual de deixar que Ell ‘entri’ a les nostres llars aquest Diumenge de Rams, com va entrar a Jerusalem”.
I expressa una petició en aquest sentit: “Des de la nostra petitesa i fragilitat, aclamem-lo com el nostre Rei, que regni a les llars. Que visquem segons la seva paraula de compassió i de salvació”. En el cas de les parròquies que té encomanades, diumenge seguirà la dinàmica que ha adquirit aquests dies de confinament: “Cada matí envio a un centenars de persones de les meves dues comunitats un àudio per whatsapp amb la lectura i el comentari de l'Evangeli d'aquell dia”. Per Setmana Santa ha previst fer quatre vídeos breus explicant el sentit d'aquell dia en concret.
En paral·lel, convida els feligresos a sentir-se “units en les nostres oracions particulars i a seguir els oficis pels mitjans”. Una consigna que es repeteix a la resta de parròquies del país on el culte ha passat a celebrar-se en privat. Si mirem a l'arxiprestat Delta-Litoral, al bisbat de Tortosa, el capellà Eduard Falcó confirma el que hem vist aquests dies: “S’ha posat de moda el retransmetre les celebracions per la xarxa”. Així ho fan des d'Hospitalet de l'Infant, l'Ametlla de Mar, Camarles i Deltebre-La Cava. “És una manera de fer-se propers als parroquians”, defensa Falcó.
Fa uns dies també vam saber que mossèn Emilio Vives va beneir les palmes i palmons del taller artesanal Palmes Viaplana de la Vilella Baixa, al Priorat. De manera que, amb la venda per internet, feien arribar les peces ja beneïdes a les famílies.
Petites comunitats de religiosos
Com a exemple del que probablement faran aquest diumenge molts religiosos, tenim les comunitats dels germans maristes de Les Avellanes. “Celebrarem el Diumenge de Rams de manera molt senzilla”. En aquest cas, apunta el germà Ramon Llansana, disposaran de capellà per poder fer la celebració.
Des de fa dies, seguint les mesures de prevenció, a Les Avellanes fan les celebracions i pregàries a la sala de la comunitat en comptes de l’oratori. “D’aquesta manera, podem guardar les distàncies de seguretat”, apunta Llansana. “Després de la benedicció dels petits rams d’olivera, el capellà llegirà l’evangeli de l’entrada del Senyor a Jerusalem. Recollirem els rams i els brandarem tot cantant un cant processional, cadascú en el seu lloc, sense processó”. A continuació celebraran l’Eucaristia. “Enguany, amb l’evangeli de la Passió del Senyor segons sant Mateu, que farem de forma breu”.