Vés al contingut
Autories
dinar de sant'egidio
Fotografia: Comunitat de Sant'Egidio
Galeria d'imatges

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona va ser, com cada 25 de desembre, l'escenari d’una autèntica festa de fraternitat i solidaritat. En un dia que per a molts pot ser sinònim de solitud, la Comunitat de Sant’Egidio va demostrar que un altre Nadal és possible: un Nadal per a tothom. Més de 2.500 persones en situació de vulnerabilitat es van asseure a taula en aquesta i altres vuit ubicacions de la ciutat, per compartir no només un àpat, sinó també una experiència d'escalfor humana i esperança.

La basílica es va transformar en un menjador ple de llums càlides, riures i abraçades. Persones sense llar, ancians que viuen sols, famílies amb dificultats i refugiats es van unir en un espai on no hi havia diferències, només germanor. El dinar va començar a les 13.30 h, però des de molt abans, voluntaris i participants omplien l’espai amb preparatius i salutacions carregades d’afecte.

Un dinar amb història i significat

Aquest dinar, que va començar el 1982 amb només 47 persones a la Basílica de Santa Maria in Trastevere a Roma, s’ha convertit en una tradició mundial. Ahir, més de 250.000 persones en 70 països dels cinc continents van viure aquesta mateixa experiència. Però, malgrat la seva magnitud, l’essència es manté intacta: fer visibles aquells que sovint passen desapercebuts, oferir-los no només un plat calent sinó també un gest d’amor i d’inclusió.

A Barcelona, l’esforç col·lectiu de centenars de voluntaris va fer possible aquest miracle nadalenc. Els plats servits amb cura, les decoracions fetes a mà i els regals personalitzats que tothom va rebre van mostrar que la solidaritat no només és possible, sinó que pot ser bella i transformadora.

El poder d’un Nadal per a tothom

En un temps marcat per tensions i divisió, el dinar de Sant’Egidio va enviar un missatge de pau i germanor. Com sovint recorda el Papa Francesc, "en aquesta taula no hi ha servidors ni servits, només persones que s’abracen". I ahir, aquestes paraules es van fer realitat en cada somriure, en cada mirada d’agraïment, en cada conversa espontània entre persones que, potser per primera vegada en molt temps, es van sentir acollides i valorades.

Un dinar celebrat també a Manresa

A Manresa, el dinar de Nadal organitzat per la Comunitat de Sant Egidi, i va aplegar aquest any a més de 350 persones, repartides en tres espais: l’escola Joviat, la seu central de Sant Egidi i el convent de les Caputxines. Aquesta iniciativa, que té com a objectiu que ningú estigui sol el dia de Nadal, va oferir un ambient càlid i festiu per a ancians, infants, refugiats i persones nouvingudes. Un total de 109 voluntaris van treballar des de primera hora del matí decorant els espais i preparant les taules, assegurant que cada assistent trobés un lloc acollidor i un plat servit com si fos a casa seva.

Els primers canelons van començar a sortir de la cuina per ser gaudits amb gran entusiasme pels assistents. David Perpiñan, responsable d’una de les tres cuines, va explicar que dels 360 canelons preparats, només en van quedar una quarantena. A mesura que el dinar avançava amb els segons plats i les postres, l’ambient es va anar omplint d’alegria. El moment culminant va arribar amb el brindis, en què es van recordar aquelles terres que pateixen la guerra i la violència.

I per primer cop a Tarragona amb l'Hospitalitat de Lourdes

Tarragona també ha tornat a ser un dels escenaris del tradicional dinar de la Comunitat de Sant Egidi, una iniciativa que ja s’ha consolidat a la ciutat com un moment de solidaritat i acollida per a les persones més vulnerables. Enguany, el dinar, celebrat a l’església de la Santíssima Trinitat, ha comptat amb la participació destacada de l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, que s’hi ha sumat per primera vegada. També hi han col·laborat representants de la Delegació per a la Pastoral de la Salut i de persones amb necessitats especials de l'Arquebisbat de Tarragona.

Aquest acte de germanor ha permès reunir persones de diferents procedències en una jornada plena d’esperança i alegria, on s’ha posat en valor el compromís de la comunitat amb els més pobres i marginats. Els participants han expressat el seu agraïment per l’oportunitat de compartir aquest moment tan especial i de conèixer més de prop la tasca que duu a terme la Comunitat de Sant Egidi a Tarragona i arreu del món.

Una gran taula

La taula de Sant’Egidio va ser molt més que un lloc per dinar: va ser una trobada d’ànimes, una festa de la generositat i un exemple del món que podem construir junts. Quan la basílica va tornar al seu silenci habitual, només quedava l’eco d’un dia irrepetible i una esperança renovada: que cada Nadal pugui ser realment un Nadal per a tothom.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.