CREl passat 9 d'octubre, la Universitat Ramon Llull (URL) va celebrar l'acte inaugural del curs 2024-2025 a Esade-URL. Durant l’esdeveniment, el rector de la universitat, Josep A. Rom, va oferir un discurs en què va reflexionar sobre els reptes actuals del sistema universitari, tot destacant la paradoxa entre la diversitat i la tendència cap a l'homogeneïtzació. "Avui dia es dona una paradoxa cultural molt estranya. Parlem de cultures en plural, d'identitats múltiples i de drets individuals, però tot tendeix a l'homogeneïtzació. És com si el fet d'acceptar la diversitat ens provoqués una reacció contrària a les intencions proclamades", va afirmar Rom.
El rector va assenyalar que la situació política afecta el panorama universitari, especialment en relació amb la proliferació de noves universitats i la regulació que s'imposa des de l’administració pública. "Està incrementant-se la tendència a la regulació de tots els aspectes de la vida universitària", va dir, afegint que aquest context podria perjudicar la identitat i el model propi de les universitats privades sense ànim de lucre, com la URL. "La dicotomia entre universitats públiques i privades converteix les universitats sense ànim de lucre en entitats ofegades", va assegurar.
El rector també va expressar la seva preocupació per la competència global que afronta el sistema educatiu superior, citant el cas del Regne Unit, que va generar 150.000 milions d'euros el 2022 gràcies als estudiants internacionals. Va remarcar que la URL compta amb 6.000 estudiants internacionals i que Barcelona i Catalunya es posicionen com a centres d'educació global, malgrat les dificultats imposades per la nova normativa d'accés per a estudiants estrangers no comunitaris.
Durant l'acte, Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, va destacar el paper de la URL com a "universitat de recerca", afirmant que la institució exemplifica el model d’universitat que el Departament de Recerca vol fomentar. A més, la lliçó inaugural va estar a càrrec d'Elena Bou, professora d’Esade-URL i guanyadora del Nobel Sustainability Award, qui va subratllar la necessitat de la col·laboració entre universitats, empreses i reguladors per construir un món més sostenible.