(CR –Ramon Bassas) Davant unes 350 persones que omplien el Casal Loiola aquest dilluns al vespre, el jesuïta i antropòleg Xavier Melloni i el professor de filosofia als jesuïtes de Sant Ignasi Josep Cobo van discrepar amb tota elegància, però amb contundència, sobre la seva idea de Déu, amb motiu de la presentació del llibre Déu sense Déu. Una confrontació que han publicat recentment a Fragmenta. "Déu –a qui no hem d'entendre com a 'persona' sinó com a 'supra-persona'– en el fons, ho és tot; nosaltres podem estar oberts o tancats a aquesta realitat", va resumir Melloni. Cobo, que va criticar aquesta visió "perquè redueix Déu a una cosa", va defensar que el Déu bíblic "és el que deixa petjada, però la petjada pressuposa que ja no hi és; Déu és l'absent, el qui dóna a l'home la possibilitat de respondre'l a través dels que estan 'sense Déu', la 'xusma' de l'Evangeli: les prostitutes i els publicans". El públic seguia amb expectació tant les discrepàncies com les coincidències, que també n'hi va haver, dels dos amics que es coneixen des dels seus anys escolars.
A instàncies d'Alexis Bueno, també jesuïta, que va organitzar les sessions prèvies entre els dos autors de debat al Casal Loiola que han desembocat en el llibre i que moderava el debat, les dues maneres de veure Déu també van posar-se de manifest sobre la qüestió del judici final, del pecat i la culpa. Mentre que per Melloni "la veritat de Déu mai no condemna, no entén el càstig, sinó que allibera", a Cobo, per qui "el final dels dies no és quan ens morim sinó ara i a cada moment", li sembla que “Si no hi hagués Judici, Auschwitz seria una broma”.
L'acte fou presentat per Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia, i Ignasi Moreta, director de Fragmenta Editorial, les dues entitats que han tingut la iniciativa d'aquesta publicació.