Vés al contingut

(Catalonia Sacra) Catalonia Sacra proposa pel dissabte 14 de setembre una activitat per conèixer la taula de la Pentecosta de la Catedral de Vic. L’acte servirà per presentar públicament les novetats més recents sobre aquesta obra: atribuir-l’hi autoria i datació de l’obra. Irene Abril pronunciarà una conferència davant d’aquesta obra, on presentarà els resultats de la seva recerca que ha permès atribuir-ne l’autoria al pintor vigatà Joaquim Albareda. La restauració ha permès determinar que l’obra fou acabada l’any 1609.

Anomenem Pentecosta a la commemoració del descens de l'Esperit Sant sobre els apòstols, cinquanta dies després del Diumenge de Resurrecció, que marca l’inici de la seva tasca d’evangelització. És una festa molt celebrada, i també prou representada. La pintura de la Pentecosta conservada a l’Aula Capitular de la Catedral de Vic és una de les poquíssimes mostres preservades de la producció artística vigatana de principis del s. XVII.

La investigació d’Irene Abril i els treballs de restauració han permès atribuir l’obra al pintor vigatà Joaquim Albareda, un dels mestres més prolífics del tombant de segle a Vic, i la seva realització l’any 1609. La data de la seva realització s’ha descobert a la part inferior dreta del tauló arran dels treballs de neteja i restauració de la pintura.

La Catedral afrontà la restauració de la taula a finals del 2017, gràcies a l’aportació econòmica pròpia, els donatius de diferents ciutadans i l’ajut del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La intervenció anà a càrrec de les restauradores Lourdes Domedel i Núria Lladó.

La conferència del dissabte 14 de setembre es farà en la Capella de la Mare de Déu de la Rodona, al claustre de la Catedral de Vic, davant mateix de la Taula de la Pentecosta. La conferència ens parlarà de la figura del pintor Joaquim Albareda, de la pintura de la Pentecosta, dels sistemes de treball de l'època, i també, de manera sumària, el context socioartístic del Vic del moment.

Activitats per donar a conèixer el patrimoni arreu del territori

L’agenda cultural de Catalonia Sacra es visualitza aquest 2019 amb prop d’una quarantena de visites, itineraris, conferències... L’agenda es va presentar el 20 de febrer en un acte a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona. Els deu bisbats amb seu a Catalunya impulsen per vuitè any aquesta programació que de març a octubre visualitzarà i difondrà la riquesa i diversitat del patrimoni d’arrel religiosa. Els actes es reparteixen en 20 comarques de Catalunya i una del País Valencià.

Les activitats de Catalonia Sacra tornen a posar en relleu la importància i la diversitat d’un grapat d’obres cabdals de l’art català que hi ha arreu de l’àmbit dels 10 bisbats, amb conferències i visites guiades a elements destacats del patrimoni amb valor afegit, bé sigui perquè no s’ofereixen regularment, bé sigui per la rellevància dels ponents.

Aquesta conferència és la darrera activitat del 2019 al Bisbat de Vic. A més d’aquesta propera activitat a la catedral també s’ha fet un itinerari guiat pel romànic de Mura i Talamanca (11 de maig) i una conferència sobre l’Església de Sant Antoni Maria Claret de Sallent (15 de juny). Per participar-hi cal fer inscripció prèvia al web www.cataloniasacra.cat/agenda.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.