(Ateneu Sant Pacià) Joan Josep Omella, com a Gran Canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha nomenat David Abadías i Aurín nou degà de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes (FHEAG). Abadías substitueix així Armand Puig i Tàrrech, que ha ocupat el càrrec en la fase inicial, des de la creació d’aquesta institució, el 2 d’octubre de 2014.
David Abadías i Aurín (Barcelona, 31 de juliol de 1973) es va llicenciar en Teologia, especialitat Sagrada Escriptura, per la FTC, i en Història de l’Església per la Facultat d’Història Eclesiàstica de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. És doctor en Història de l’Església per la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma. La seva tesi doctoral porta per títol La influència de quatre teòlegs espanyols durant el regnat de Maria I Tudor d’Anglaterra (1553-1558): Fray Bartolomé de Carranza, fray Alfonso de Castro, fray Bernardo de Fresneda i fray Pedro de Soto (PUG, 2008). Va rebre l’ordenació sacerdotal el 13 de desembre de 1998.
És professor d’Història de l’Església medieval (FTC i FHEAG) de Metodologia i fonts Històriques (FHEAG) i de Cultura i Cristianisme a l'edad moderna i contemporània (FHEAG). Ha estat el Cap del Departament d’Història de l’Església de la FTC (fins 2014), i cap de Publicacions de la FTC i de la FHEAG, a més de coordinador acadèmic de la FHEAG.
Declaracions del nou degà de la FHEAG
El nou degà de la Facultat Antoni Gaudí considera que el centre està creixent i “oferint un programa d’estudis molt atractiu, complet i, en molts sentits únic; però ens cal fer-nos conèixer i anar trobant el nostre espai dins del gran ventall d’ofertes acadèmiques que ofereix el nostre entorn”. Com a degà, Abadías destaca que una de les necessitats més òbvies que haurà de desenvolupar serà la de treballar per mostrar qui som i què oferim, amb l’objectiu d’arribar a tants estudiants com sigui possible perquè vegin en la Facultat Antoni Gaudí una proposta útil i interessant per a la seva formació, així com una oportunitat única d’accedir a uns estudis i matèries que difícilment trobarien en altres espais”.
En la història trobem el nostre recorregut com a col·lectiu humà. Podem conèixer d’on venim i això ens ajuda a saber qui som, i obre opcions i perspectives per saber cap a on anar. “Ens ajuda a reconèixer, aprofundir i fer nostre el gran bagatge cultural, intel·lectual, artístic, humà i espiritual que ens precedeix i que en cert sentit ha estat preparat perquè nosaltres el visquem. En les Arts trobem l’expressió de la bellesa del ser humà i de la seva ànima. La paraula que dóna sentit, la pintura que mostra una mirada creativa i única sobre la vida, la música que expressa el sentiment i la passió de l’existència, la poesia que desgrana l’interior del cor humà, l’edifici que mostra esplendor i majestat... I l’Arqueologia és la que ens permet anar a les nostres arrels, tocar la vida dels que ens han precedit i comprendre els seus valors, prioritats, allò que estimaven i que ha perdurat fins a nosaltres”, explica el degà de la FHEAG.
La Facultat Antoni Gaudí ha preparat un recorregut acadèmic amb el que vol aprofundir i gaudir aquest immens bagatge històric i artístic. Disposa d’un professorat molt motivat que ha configurat des de les seves especialitats una proposta molt seriosa i a la vegada innovadora. “Volem no sols oferir un programa d’estudis complet i eficient, sinó que ens agradaria també ajudar a descobrir i viure el sentit profund i vital de tota aquesta riquesa. Com a Església tenim un recorregut bimil·lenari on hem estat protagonistes i promotors de moltes d’aquestes realitats. Volem ajudar a comprendre-les en tota la seva bellesa i sentit. Aquest és el nostre programa, i per això estem convençuts d’oferir una proposta apassionant”, hi afegeix Abadías.
La Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes
La Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes, impulsada per l’Arquebisbat de Barcelona, és la primera en rebre l’aprovació vaticana per a oferir estudis en arqueologia, després de les institucions eclesiàstiques de Roma i Jerusalem; la quarta, en oferir història de l'Església, juntament amb institucions que tenen la seva seu a Roma, Polònia i Mèxic; i l'única que combina aquests dos estudis amb l'art cristià. La FHEAG és la tercera facultat eclesiàstica de Catalunya, juntament amb les de Teologia (FTC) i de Filosofia (FFC); les tres estan integrades en l’Ateneu Universitari Sant Pacià, constituït l’1 d’octubre de 2015 com una institució universitària que promou la docència i la recerca sobre les àrees centrals del pensament cristià, el rector del qual és el Armand Puig.
Els estudis de la FHEAG, que enguany han començat el tercer curs acadèmic, segueixen els criteris de la Santa Seu i, paral·lelament, els del sistema educatiu de Bolonya: un primer cicle de tres anys, un segon cicle o màster de dos –d’especialització en història de l’Església, arqueologia i art, i patrimoni de l’Església–, i un tercer cicle o doctorat. Hi ha dos departaments: el d'Història de l’Església i el d’Arqueologia i Art Cristià.