Vatican News Quatre-cents seixanta-quatre participants, 365 membres entre ells 54 dones votants. Entre els membres, també dos bisbes xinesos proposats per l'Església local "d'acord amb les autoritats" i nomenats pel Papa. Aquests són els números del pròxim Sínode sobre la sinodalitat que començarà el pròxim 4 d'octubre al Vaticà fins al 29 del mateix mes.
Quatre setmanes, marcades per diverses cites, per treballar amb noves tauletes a través de les quals cada participant podrà votar, descarregar i llegir documents "per evitar el malbaratament de paper".
Aquest dijous, 21 de setembre, s’ha publicat la llista "completa i definitiva" dels participants i el calendari dels actes de la pròxima assemblea. Els ha presentat a la Sala de Premsa vaticana Paolo Ruffini, prefecte del Dicasteri per a la Comunicació i també president de la Comissió per a la informació, flanquejat per Giacomo Costa, secretari especial de l'assemblea, i Luis Marín de Sant Martí, sotssecretari de la Secretaria general del Sínode.
Els dos bisbes xinesos
El propi bisbe espanyol ha confirmat la presència dels dos bisbes de la República Popular de la Xina: Antonio Yao Shun, bisbe de Jining-Wumeng, de la Regió Autònoma de Mongòlia Interior, i Joseph Yang Yongqiang, bisbe de Zhoucun, de la província de Shandong. "L'Església local, d'acord amb les autoritats, ha presentat els dos noms i el Papa els ha nomenat. Són dos participants de nomenament pontifici", ha dit Marín.
No és la primera vegada que dos bisbes de la Xina participen en els treballs del Sínode. John Baptist Yang Xiaoting, bisbe de Yan' An, en Shaanxi, i Joseph Guo Jincai, bisbe de Chengde, en Hebei, ja van ser presents en el Sínode dels joves del 2018. No havien assistit a totes les sessions de l'assemblea, però la seva presència, encara que només fos per uns dies, va ser un senyal fort després de la signatura de l'Acord Xina-Santa Seu per al nomenament de bisbes.
Una novetat per la qual el Papa Francesc no va contenir la seva emoció, durant la missa d'obertura del Sínode en la Plaça de Sant Pere: "Avui, per primera vegada, també són aquí amb nosaltres dos germans bisbes de la Xina continental. Els donem la nostra calorosa benvinguda", va dir el Papa, interromput per les llàgrimes.
Universalitat de l'Església
En el Sínode sobre la sinodalitat, a més de Shun i Yongqiang, estarà monsenyor Stephen Chow, bisbe d'Hong Kong, que rebrà el birret vermell en el Consistori del 30 de setembre. La seva presència és un signe de la universalitat de l'Església que caracteritza tot Sínode.
"És evident – i el Papa ho ha dit molt bé – la importància que l'Església xinesa sigui present en el Sínode, és important per a l'Església i també per al poble xinès", ha subratllat Ruffini. Com a membres per designació pontifícia, els dos bisbes participaran en tots els treballs: cercles menors, assemblees, moments comunitaris i oració.
Una comunicació "respectuosa”
S’inicia un esdeveniment de discerniment i escolta que és qualsevol cosa menys – i tornen de nou les paraules del Papa – un "parlament" o una "tertúlia". I precisament per a salvaguardar aquest aspecte, el Pontífex, com va reiterar també en la recent roda de premsa en l'avió des de Mongòlia, desitja una comunicació "respectuosa de les intervencions de tots" i que "tractarà de no ser xerraire, sinó de dir justament les coses sobre el curs sinodal que són constructives per a l'Església", per a "transmetre l'esperit eclesial, no el polític".
En altres paraules – ha explicat el prefecte Ruffini – en resposta a la pregunta de si unes certes intervencions estaran cobertes pel secret pontifici, la comunicació del Sínode "no entra tant en la definició de secret com en la de confidencialitat i privacitat, de sentir-se part per cada membre d'un col·legi que ha d'elaborar la posició del Sínode".
El punt "hermenèutic", segons el president de la Comissió per a la informació és, per tant, "comprendre que el Sínode és oració, un moment de discerniment comunitari diferent de la suma d'intervencions individuals".
Els esdeveniments
Tornant al calendari, de forma més detallada, com ha explicat el pare Costa, tots els participants la nit del 30 de setembre, després de la vigília ecumènica Together ("Junts") en la Plaça de Sant Pere, es traslladaran a la localitat de Sacrofano per a un retir espiritual fins al 3 d'octubre.
Altres "pilars" seran després la inauguració solemne amb missa celebrada pel Papa el dimecres 4 d'octubre; misses diàries en l'Altar de la Càtedra amb tots els participants; una peregrinació encara per definir el 12 d'octubre; el 19 l'oració "junts" pels emigrants i refugiats, "en la qual al Papa li agradaria molt participar" i el 25 d'octubre el res del Rosari als Jardins Vaticans.
Mòduls i reflexions
"Són els moments que puntuen el desenvolupament de l'assemblea", articulats en cinc mòduls: els quatre primers sobre les diferents parts del Instrumentum laboris i la "sessió de conclusions per a debatre i afinar l'informe i la síntesi". En les sessions dels Cercles menors, "els grups treballaran en profunditat".
"El Papa – van explicar els relators – té molt interès en què no sorgeixin veus individuals en contraposició, sinó que convida a passar del que cadascun en la seva oració i reflexió ha pogut elaborar a un teixit comú i a la possibilitat efectiva de confrontació". El jesuïta Costa ha explicat que hi haurà 35 grups d'11 persones i un facilitador: 14 seran en anglès, 7 en espanyol, 5 en francès, 8 en italià i 1 en portuguès. La meitat de l'assemblea va triar l'anglès com a primera llengua, i l'italià com a segona.
Participacions
Quant a les diferents participacions, fins ara està confirmada la presència assegurada del cardenal Louis Raphaël Sako, patriarca caldeu de Babilònia, que es va veure obligat a abandonar Bagdad per problemes polítics, i la jubilació del cardenal Lluis Ladaria Ferrer, prefecte emèrit del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, que "va demanar al Papa ser dispensat".