(Solidaritat Sant Joan de Déu) En el marc del programa #educaSJD, alumnat de 2n de l'ESO de l'Institut Dr Puigvert de Barcelona han participat en el projecte Altaveu! creant un curtmetratge participatiu sobre salut mental.
Els joves d'aquest centre educatiu ubicat al barri de Sant Andreu de Barcelona, que ja col·labora des de fa anys realitzant projectes de mobilització per Solidaritat Sant Joan de Déu, van rebre l'encàrrec a principi de curs de crear una càpsula de sensibilització que contribuís a trencar l'estigma i sensibilitzar sobre les persones que pateixen malalties o trastorns de salut mental.
Una de les característiques d'aquest projecte d'aprenentatge servei ha estat la implicació d'una tercera entitat en el projecte: la productora Càmeres i Acció, especialistes en la creació de reportatges socials participatius, amb la qual ja es va col·laborar el curs passat a la realització de el vídeo sobre Islamofòbia "la teva mirada em construeix", creat per alumnes de l'Institut Quatre Cantons i la Fundació Bayt al-Thaqafa.
La realització d'el curt sobre salut mental s'ha fet després d'un intens procés de contextualització del tema, pel qual els alumnes van investigar sobre les diferents malalties i trastorns, van debatre sobre els estigmes als quals estan sotmesos les persones que els pateixen i la necessitat de canviar la mirada sobre el col·lectiu. Entre les activitats de contextualització van rebre una xerrada de Laura Fernández de centre Sociosanitari d'Esplugues, que va utilitzar per introduir el tema l'experiència d'un dels usuaris de la residència ubicada en aquest centre de Sant Joan de Déu.
A part de la feina d'investigació, debat i reflexió sobre la temàtica, els alumnes, van anar perfilant quin era el missatge que volien transmetre al seu entorn i, acompanyats pels professionals de Càmeres i Acció van aprendre les tècniques bàsiques per passar de la idea a la creació de l'curt. Després de diverses sessions on es va apostar per una metodologia participativa els alumnes van crear el guió, van protagonitzar i van rodar les imatges d'una interessant peça audiovisual d'uns tres minuts de durada.
Després d'un trimestre de treball, els joves van presentar el 15 de gener la peça audiovisual a les famílies ampliant i difonent el missatge de sensibilització a la resta de la comunitat educativa.