(CR) Aquest dimecres el teòleg Josep Gil i Ribas celebra els 90 anys. Conegut per tothom com mossèn Gil i com a rector de El Catllar, al vespre ho compartirà amb el seu poble.
La celebració coincideix amb un nou llibre de Josep Gil, després de finalitzar els deu volums de la Història del Pensament Cristià. A Cristians, tanmateix, editat per Pagès Editors, Gil insisteix en la visió d’una església més propera a les primeres comunitats. L’autor creu que Jesús no hauria volgut una Església clerical tal com s’ha anat configurant l’Església catòlica, sinó més aviat una Església Poble de Déu tal com l’ha definit el Concili Vaticà II. A partir d’aquesta fe, i estirant un dels fils de les declaracions i documents oficials de l’Església catòlica, Josep Gil i Ribas concep una Església d’estructura laïcal, feta de petites comunitats obertes i acollidores que eliminin la distància entre clergues i laics, perquè tots són laos, que posin l’accent en allò que és comú a tots els batejats, i que siguin actives enmig del món. Una Església de cristians. Gil defensa que un cristià és un laic, i que ser laic o laica, com diu Savagnone, és compartir el destí de tots els homes i de totes les dones que hom trobarà en el camí.
El llibre es presentarà el proper divendres 5 d’octubre a Centre Cultural de El Catllar amb la presència de Josep-Lluís Carod-Rovira, filòleg i escriptor, i Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.
Mossèn Gil ja rebre un reconeixement cívic i eclesial a Poblet coincidint amb la publicació d’una Miscel·lania d’homenatge. Josep Gil i Ribas (Reus, 1928) és prevere de la diòcesi de Tarragona, llicenciat en teologia (1951, PUG) i doctor (1982, FTC) amb la tesi preparada a la Facultat de Teologia de Münster La benaurança del cel i l’ordre establert. Consiliari del moviment JARC, rector en diverses parròquies, el 1967 va crear a Tarragona el Club de Joves, un espai de reivindicació dels valors democràtics, i el 1975 va impulsar el Secretariat Diocesà de Justícia i Pau en defensa dels drets humans. Ha estat professor al Departament de Teologia Sistemàtica de la Facultat de Teologia de Catalunya i docent a la Universitat de San Buenaventura, Cali, entre d’altres centres. És membre de la Reial Acadèmia de Doctors. El 1999 va rebre el premi Joan Maragall per l’obra l’Esperança que no mor. La trajectòria de Josep Gil i Ribas mostra un teòleg desmitologitzador i creatiu, capaç de portar la mirada sempre més lluny, i un prevere alliberador que trenca les nocions establertes i cosificades i que invita a superar barreres sense por.