Vés al contingut

(CR) “Protegir la Terra i mantenir les condicions perquè la vida prosperi”. Diferents confessions cristianes assenyalen aquesta “vocació conjunta” en la invitació a pregar junts el proper dimecres 30 de setembre, coincidint amb el Temps de la Creació. La parròquia de la Mare de Déu de Betlem de Barcelona acull aquesta vetlla ecumènica. S’hi podrà participar de forma presencial, seguint les mesures de seguretat pautades per la Covid-19, i també es podrà seguir en directe per streaming.

La segona edició d’aquesta pregària porta per lema ‘Jubileu per la Terra’ i per primera vegada té caràcter ecumènic. El Consell Evangèlic de Catalunya, l’Església Evangèlica de Gràcia, l’Església Ortodoxa – Patriarcat de Sèrbia i l’Església Ortodoxa Catòlica Apostòlica Antioquena d’Espanya i la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya convoquen la vetlla junt amb l’Arquebisbat de Barcelona i Justícia i Pau.

En ple context de Covid-19 el papa Francesc va proclamar l’Any Laudato Si’ com un ‘Jubileu per la Terra’: “un temps de descans per a la terra de la constant explotació, per restaurar els ecosistemes i les persones”. Això ha portat a les entitats promotores a reflexionar sobre els efectes de llarg abast de la pandèmia i la necessitat de sistemes justos i sostenibles i d’una inspiració moral per portar-los a terme.

Els cristians de tot el món estan convidats a renunciar al consum excessiu i als sistemes econòmics basats en el creixement econòmic constant a costa de la Terra i dels pobres. A Catalunya hi ha diferents iniciatives que busquen reflexionar i aprofundir en aquest propòsit. Entre d’altres, la parròquia de Sant Pere Octavià de Sant Cugat ha organitzat tot un cartell d’actes, amb formació, cinefòrums, adoracions i pregàries de Taizé, així com la presentació del nou Grup Laudato Si’, per promoure una conversió ecològica integral; i l’església-catedral de Sant Feliu de Llobregat farà una celebració de cloenda del Temps de la Creació el 4 d’octubre i, més endavant, una plantada d’arbres.

Totes aquestes iniciatives són una crida visible per plantejar “noves formes de vida justes i sostenibles que donin a la Terra el descans que necessita, que satisfacin a tots amb el necessari per restaurar els hàbitats i renovar la diversitat biològica”. L’any passat es va convocar la primera vetlla de pregària conjunta a Barcelona amb motiu del Temps de la Creació i es va centrar en la biodiversitat. Aquella convocatòria va visibilitzar i enfortir el treball conjunt de diferents entitats aplegades a la xarxa estatal Enllaça’t per la Justícia, que uneix com a valors indestriables la justícia ecològica i la justícia social.

“Una solidaritat universal nova”

L’any 1989 el Patriarca Ecumènic Dimitrios I, de l’Església Ortodoxa Oriental, va proclamar el dia 1 de setembre com el dia de la Jornada Mundial de Pregària per la Creació. L’any 2001 altres grans Esglésies Europees Cristianes el van seguir, i el papa Francesc també el va adoptar per a l’Església catòlica l’any 2015. Aquell any el Papa publica Laudato si’, una crida a tota la humanitat a la conversió ecològica integral per donar resposta al “clam de la Terra i al clam dels pobres”. Amb l’encíclica el papa Francesc demana “un nou diàleg sobre la manera com estem construint el futur del planeta” i fa palès que “necessitem una solidaritat universal nova” “on els més vulnerables reben ajuda i els és permès viure la seva dignitat”.

Amb la urgència creixent de resoldre la crisi ambiental, les esglésies cristianes, celebren el Temps de la Creació, entre l’1 de setembre, Jornada Mundial de Pregària per la Creació, i el 4 d’octubre, que és la festa de Sant Francesc d’Assís, autor del Càntic de les Criatures i patró dels ecologistes. Cada any el Comitè Directiu Ecumènic del Temps de la Creació, en nom de la xarxa ecumènica, convida a tots els cristians a unir‐se per pregar i actuar plegats al voltant d’un propòsit comú: aprofundir la seva relació amb Déu, la resta de la humanitat i la creació.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.