(Josep Herrero –MCPCC/Juneda) Aquest diumenge el poble de Juneda, a Les Garrigues, va aplegar unes vuitanta de laics en la 45a jornada nacional del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya. És la culminació del treball comú que els grups han realitzat durant el curs, dedicat enguany a la família.
La jornada nacional mostra la vitalitat del moviment, format per cristians que han assumit en les seves vides la seva condició de laics dins l’Església. Coincidint amb el Sínode sobre la família, els grups han treballat el tema ‘Arrelats per ser i per créixer: la família i el poble’.
Església i família
Del Penedès, de Ponent, del Vallès i de Tarragona, diferents representants comarcals o diocesans van analitzar la realitat actual, des de la visió creient. I van apuntar canvis concrets en la vida de les parelles i les famílies. Totes les comunicacions es publicaran a la web.
La ponència de la jornada, que clou el treball anual dels grups, va anar a càrrec de mossèn Manel Claret, rector de Nostra Senyora de la Pau a Barcelona, delegat episcopal de Pastoral familiar de l’arxidiòcesi barcelonina i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. El ponent va dissertar sobre ‘La resposta de l’Església als reptes de la família, avui’, fent referència al sínode de bisbes i glosant la recent exhortació apostòlica postsinodal del papa Francesc Amoris Laetitia.
El ponent va convidar a llegir i comentar aquest text papal, que presenta la joia de viure la família, com a do de Déu, desenvolupada en els sis primers capítols. Va subratllar que el matrimoni és un projecte de Déu per tal de que les persones siguin felices. No és una creu. La creu del matrimoni és trencar l’egoisme personal en les relacions familiars, va defensar Claret.
La visió del matrimoni del document parteix de la realitat, com a vocació humana, com a procés, com a projecte possible i crida personal de Déu. No pas d’una visió idealitzada, més o menys imposada per un Déu exigent i distant, que no es pot aconseguir mai i que desanima a la gent de bona fe.
Va indicar que els grans reptes que es presenten en l’actualitat de les famílies demanen conviccions clares sobre la ideologia de gènere, l’individualisme general i la superació d’una llibertat mal entesa.
Claret va evidenciar el valor pastoral dels dos darrers capítols, que reflexionen sobre com afrontar els problemes dels qui fracassen en el seu projecte matrimonial. Va afirmar que, segons el Papa, tothom, sigui quina sigui la seva situació, té el seu lloc a l’Església. La comunitat ha d’acollir, acompanyar, ajudar a fer un discerniment de cada situació, i integrar.
En aquest sentit, el Papa recupera aspectes de la tradició moral cristiana com la primacia de la consciència de cada persona en la presa de decisions, la consideració del valors més alts de l’Evangeli sobre les lleis, les circumstàncies atenuants... sense fer canvis substancials en la doctrina sobre el matrimoni cristià, sobretot a partir de la doctrina del Concili Vaticà II i les aportacions dels darrers Papes.
A continuació, un matrimoni de l’equip pastoral de la delegació Família i Vida de la diòcesi de Lleida va presentar el seu testimoni de vida com a parella cristiana i del seu camí per anar creixent en l’amor i la fe. Van donar importància al viure una fe personal en Jesús, de poder-la compartir amb altres i de progressar amb formació i acompanyament.
Juneda, un poble social
Són ja molts anys de trobada d’un moviment amb grups arrelats a pobles i petites ciutats d’algunes diòcesis catalanes. Aquest any, en concret, la trobada ha tingut lloc a «Les Obagues», un espai d’aprenentatge sostenible on tot està pensat i dissenyat per aprendre de l’entorn.
Acompanyats pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va començar la jornada amb la pregària inicial. Lluís del Val, de l’organització i Jaume Dantí, president, van donar la benvinguda en nom del Moviment. L’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va donar la benvinguda i va indicar la sensibilitat social d’aquest petit poble que actualment disposa de tres residències amb persones amb disminucions físiques, ancians... provinents de tota la comarca i la seva capacitat d’integració de persones foranes, amb un 27% d’immigrants de diverses nacionalitats.
La trobada, després d’un dinar de germanor, va comptar amb una visita guiada al poble, de la mà de l’historiador Isidre Piñol.
Present i futur del moviment
Jaume Dantí va recordar que el Moviment va fer la primera trobada el 1970 i va animar l’assemblea a no defraudar els qui el 1963 el van iniciar. Va comunicar el suport expressat pels bisbes de la Seu, de Solsona, de Barcelona, de Sant Feliu i dels emèrits Carles Soler i Martínez Sistach.
Es va seguir amb l’Assemblea anual del Moviment en la que es va informar de les activitats de la Permanent i de l’èxit de la celebració al setembre a Sant Daniel de Girona, en la que va participar el bisbe Francesc Pardo.
Es va referir als objectius comuns del curs: promoure la coordinació amb altres moviments i participació en actes conjunts; impulsar la coordinació a nivell de comarques i diòcesis; potenciar la jornada de consiliaris; donar a conèixer el Moviment i crear nous grups (2 al Vallès i 1 a Lleida); tema d’estudi i treball conjunt.
Es presentaren els comptes i es va constatar que, amb la recent aportació de la diòcesi de Terrassa, es poden equilibrar. Es va proposar estudiar un augment de les quotes per anar més segurs.
Es va parlar de La veu com a eina de comunicació molt valorada i el recent reforç de l’equip amb Josep Herrero, del Vallès Oriental. Es proposà mantenir la web i crear un bloc.
Es va presentar l’obra del bisbat de Lleida Llars del Seminari que acull 14 famílies i espera acollir dues famílies refugiades. Tenen dificultats econòmiques, malgrat les subvencions i ajuts dels ‘amics’.
Grups que viuen l’Evangeli
Com sempre, va coronar la trobada l’Eucaristia, presidida pel bisbe i concelebrada per diversos consiliaris del moviment. Un signe de comunió i d’expressió de la fe d’uns grups de laics que volen mantenir-se fidels a l’evangeli per la gràcia del Senyor que els crida i acompanya. El bisbe Salvador, en la seva homilia va referir-se a tres aspectes del dia: La contemplació del misteri de l’Ascensió del Senyor; la vida del Moviment expressada en la trobada anual i l’alegria de la família. La col·lecta es va destinar a la residència ‘Llars del Seminari’ de Lleida per acollir famílies sense llar.
El Moviment, segons els participants a la trobada, és una eina que els ajuda a seguir endavant compartint la vida a la llum de l’evangeli de Jesús i descobrint-ne constantment la seva frescor i actualitat. Aquesta experiència personal i col·lectiva els fa oberts a oferir-la a d’altres ja sigui de manera directa i personal o bé a través del seu portal.
La propera trobada Permanent ampliada a Caldes de Montbui, ja que la Jornada de l’any vinent serà al Vallès.