Vés al contingut
Autories
Cristianisme al segle XXI
Fotografia: Cristianisme al segle XXI

CREl dissabte 26 d'octubre, l'associació Cristianisme al Segle XXI va inaugurar el cicle 'Espai Obert' del curs sota el títol 'Llavors d'esperança en un món complex'. La sessió, encapçalada per la presidenta de l’associació, Mercè Izquierdo, va comptar amb la participació de Ramon Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la UAB, que va impartir la conferència "Creences creïbles en una societat crèdula".

Nogués va obrir la conferència amb dues reflexions del filòsof J. L. López Aranguren, il·lustrant la vulnerabilitat humana a les creences i el valor de la reflexió espiritual. Durant la seva exposició, va abordar com es configuren les creences i va sostenir, recolzant-se en el neurocientífic Antonio Damasio, que "l’emoció constitueix el suport de tot l’edifici de la raó". A partir d’aquest punt, Nogués va desglossar la jerarquia de processos humans, des dels automatismes fins a la simbologia social, que ens diferencia com a espècie.

La intervenció va explorar també la visió del cosmos i la limitació humana en la seva comprensió, apuntant a principis de la física quàntica com el de la complementarietat i la incertesa. Segons Nogués, "la realitat no és el que sembla", ja que només percebem entre un 5% i un 7% de l'univers mentre la resta es defineix com a "matèria fosca". Aquestes consideracions van donar peu a una crítica a la credulitat social en un context de conflicte entre fe i ciència.

En un altre apartat, Nogués va oferir una panoràmica de les tradicions religioses, basant-se en l’esquema de Karen Armstrong, des del zoroastrisme fins al cristianisme, posant èmfasi en el paper crucial de les creences i els símbols en la humanitat. Va cloure amb un itinerari de fe basat en la confiança bàsica, la consciència del misteri i l’adhesió crítica als sistemes simbòlics.

La jornada va acabar amb un torn de preguntes, enriquit amb aportacions sobre la neurociència i la religió. La pròxima sessió del cicle continuarà explorant els reptes espirituals en el context actual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.