Vés al contingut

(Laura Mor –CR) “Què hem de fer i de deixar de fer com a comunitats cristianes per acabar amb la violència contra les dones dins i fora de l’Església?”. La coordinadora Dones Alcem la Veu ha difós una guia de pregària dels fidels contra la violència de gènere per aquest diumenge. Un text reflexiu, ancorat en l’evangeli, que explicita voluntat de transformació i compromís social.

“El 25 de novembre nosaltres no callarem, no passarem de llarg en un dia de lluita de la societat civil”, explica Montse Suárez, membre de la coordinadora Dones Alcem la Veu. I és que el proper dimecres 25 de novembre se celebra el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. I dins de l’Església també hi ha moviment en aquest sentit. “Tampoc passarem de llarg davant la violència que hi ha dins de l’Església”, apunta Suárez.

Pregària i compromís

És per això que amb motiu de la diada internacional proposen a les comunitats cristianes incloure dins del culte i les celebracions dominicals una referència explícita a “aquesta xacra de la societat”. Conviden a tota la institució a pregar i a comprometre’s per eradicar-la.

“Treballem pel posicionament de l’Església contra la violència cap a les dones”, diu Suárez. Tot i que no han entrat en el circuit de pregàries ‘oficials’ dels fidels, han decidit escampar igualment la proposta. “Sabem que hi haurà parròquies que la faran, perquè hi som i les dones en aquests espais tenen un reconeixement”, apunta Suárez.

La guia Per a les pregàries, celebracions i eucaristies inclou una breu introducció, una monició a la lectura, el fragment de l’evangeli de Mateu referit a la dona que patia hemorràgies i, finalment, la pregària dels fidels. La proposta, en català, ha estat elaborada en complicitat amb Revuelta de Mujeres en la Iglesia, que han difós la iniciativa a la resta de l’Estat.

El document al·ludeix també al context de la Covid-19 i denuncia: “La pandèmia ha agreujat l’aïllament i la indefensió de la situació de les dones que conviuen amb el seu agressor. En el que va d'any han mort a l’estat espanyol 38 dones per violència de gènere”.

En la reflexió sobre el text de l’evangeli destaquen el paper guaridor i exemplar de Jesús. Però també de les dones que, davant d’un context que les fa emmaltir, prenen “decisions transgressores més enllà de les lleis i preceptes injustos per reclamar el seu dret a la salvació, a la felicitat, a viure amb dignitat i justícia”.

Feminisme actiu dins l’Església

L’1 de març d’aquest 2020 la coordinadora Alcem la Veu va celebrar un acte reivindicatiu davant de la Catedral de Barcelona exigint el reconeixement i la igualtat de les dones dins l’Església. Des de llavors i malgrat la situació de pandèmia, l’equip de treball s’ha mantingut actiu.

Per la festa de Corpus van oferir una pregària en què demanaven fer del “cos de dona un símbol per expressar Déu”. I ara preparen noves convocatòries.

“Els actes al voltant del 8 de març són fonamentals; l’1 de març davant de la Catedral no va ser un acte folklòric, sinó una crida al compromís de temes que hem de continuar treballant”. Montse Suárez insisteix en què l’Església té molts talents desaprofitats, i assenyala la coordinadora busca que “cadascú ofereixi el millor que té”. Ni més ni menys, diuen, que “per ser l’Església que Jesús impulsava, per fer possible el Regne de Déu”.

El grup motor també treballa per incloure la igualtat i la no discriminació de les dones en la preparació del Sínode de bisbes de 2022, que porta per lema ‘Per una Església sinodal: comunió, participació i missió’.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.