(Fundació Pere Tarrés) Entorns naturals amb el silenci de la muntanya i els arbres, allunyats del bullici de les persones o el remor de les ciutats. Aquest és un dels elements més valorats pels grups religiosos quan fan retirs espirituals i, precisament, troben aquest ambient en les cases colònies de la Fundació Pere Tarrés. De fet, l’entitat constata que en els darrers cinc anys s’han incrementat el nombre de grups religiosos que acudeixen a les seves cases de colònies. En concret, durant aquest període, s’han registrat 38.042 estades de grups religiosos, que, principalment, es tracta de grups de persones cristianes catòliques o evangelistes.
Les cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés propicien un escenari immillorable per als grups religiosos, fet que s’ha traduït en una major demanda en els darrers cinc anys per fer estances com retirs espirituals. De fet, fins abans de la pandèmia de la Covid, era una tendència a l’alça.
En aquest període, s’han efectuat prop de 40.000 estades de persones vinculades a grups religiosos en les cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés. Així si al 2017 va haver-hi 5.190 d’estades amb aquesta finalitat, la xifra va pujar fins als 6.000 un any més tard. El 2019, aquesta es va disparar fins a les 17.000 estades. Ara bé, la pandèmia, com ha passat en molts d’altres sectors, ha interromput aquest creixement. Així, només el primer trimestre del 2020 ja s’havien registrat més de 5.500 estades d’aquest tipus fet que pronosticava un increment considerable. Durant la pandèmia, les cases de colònies van restar tancades i fins a aquesta tardor no havien recuperat la seva activitat habitual. Malgrat totes aquests limitacions, l’interès dels grups religiosos en trobar-se a les cases de colònies de la Fundació no ha defallit i ja es torna a estar a prop de les 5.000 estades.
La Fundació Pere Tarrés inspira la seva acció amb els evangelis i el missatge de Jesús de Natzaret i es fomenta en el valors de l’humanisme cristià. En aquest sentit, aquestes cases de colònies estan habilitades per a aquesta finalitat, però també reben grups d’altres religions que troben en les instal·lacions espais de pregària, reunió i interioritat.
17 cases de colònies de la Fundació Pere Tarrés a disposició dels grups religiosos
L’alberg Centre d’Espiritualitat Pare Manyanet a Begues (Baix Llobregat) i l’Alberg La Conreria a Tiana (Maresme) són dues de les instal·lacions més populars entre els grups religiosos, de les 17 cases de colònies que la Fundació Pere Tarrés posa a la seva disposició.
La primera es troba enmig del massís del Garraf, per la qual cosa està envoltada de pins i té unes vistes privilegiades al Delta del Llobregat. A més, disposa d’uns jardins i unes grans esplanades per poder realitzar activitats a l’aire lliure. Aquesta casa, que té capacitat per a 192 persones, compta amb diverses sales, una capella amb sagristia, confessionaris i un oratori.
Pel que fa a la Conreria, es tracta d’un antic seminari reformat que combina l’encant dels edificis històrics, però amb la modernitat i l’ampliació d’unes instal·lacions renovades. Aquesta infraestructura, que té capacitat per gairebé 500 persones, es troba en un entorn únic enclavat enmig de la Serra de la Marina al Maresme, amb vistes al mar. Així mateix, aquesta casa de colònies disposa de les comoditats i necessitats que acostumen a sol·licitar els religiosos, ja que té un gran claustre, una capella, així com 19 sales amb capacitat d’entre 30 i 60 persones i una altra amb 125 places. A més, disposa d’un teatre i un espai polivalent amb un aforament amb 300 places, un jardí, una pineda i pistes esportives.
D’altra banda, totes les instal·lacions de la Fundació Pere Tarrés compten amb personal propi d’administració, cuina, neteja i manteniment. A més, en aquestes s’hi cuinen menús basats en la dieta mediterrània, però adaptats, quan és necessari, a les necessitats alimentàries particulars. Un altre dels avantatges de les instal·lacions de la Fundació Pere Tarrés és que totes les habitacions dels albergs o cases de colònies compten amb un bany privat.