(Miquel Codolar –CR) Ens llevem escoltant uns minuts de ràdio, revisem el whatsapp, aixequem la vista del mòbil per fer un cop d’ull a les portades dels diaris del quiosc, entrem a un parell de notícies però no les acabem de llegir perquè sempre hi ha alguna altra cosa que ens interromp.
“Ara mai tinc la sensació d’estar informada”, ha reconegut aquest matí Alba Tobella, que és periodista i cofundadora de Verificat, una associació que lluita contra la desinformació i manipulació a internet. Ho ha explicat en un curs sobre verificació de dades organitzat per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència. Amb el títol ‘Formació en Verificació de Dades sobre el Fet Religiós’, ha reunit una quinzena de persones, principalment periodistes interessats per la informació religiosa, però també del camp de l’educació.
Hi ha moltes informacions, i moltes d’aquestes, per error, falsedat o intenció de fer mal, són falses. Voluntàriament o no, promouen discursos d’odi. Però tenim la sort que hi ha periodistes que això els preocupa, i que s’han implicat en treballar per esbrinar quan ens estan enganyant. I com ho fan? Evaluen la rellevància d’una declaració o un fet, busquen d’on ve, pregunten a la font original, consulten bases de dades oficials i fonts alternatives rellevants, contextualitzen i decideixen si és verdader, enganyós, fals o no comprovable.
Per exemple, fa temps circula una homilia falsament atribuïda al papa Francesc, amb el títol ‘Ser feliç’. Diu que és “el tema religiós estrella”. I ha remès a un article que van publicar a Verificat aportant les claus per identificar la veracitat i l’autoria del text. Per exemple, el fet que el missatge no apareix en el recull públic d’homilies del pontífex que fa la Santa Seu.
Catalunya Religió ha col·laborat amb Verificat en la dinàmica de fack-cheking com a soci fundador del consorci internacional de mitjans catòlics contra la desinformació sobre les vacunes. Un projecte que va néixer el març de 2021 liderat per Aleteia, en col·laboració amb Verificat, i I.Media, agència de notícies especialitzada en informació del Vaticà.
El punt de partida bàsic davant qualsevol informació és dubtar, i per això cal haver rebut una educació que hagi fomentat l’esperit crític. I si sospitem, demanem ajuda als de Verificat.