(Jesuïtes) 59 milions i mig. Aquesta és la xifra de persones que l'any 2014 es trobaven desplaçades del seu lloc d'origen a causa de persecucions, conflictes, violència generalitzada o violacions de drets humans. Són 8,3 milions de persones més respecte a l’any 2013.
El centre d'estudis Cristianisme i Justícia acaba de publicar el seu darrer Paper 'Refugiats. Víctimes del desgovern i la indiferència', escrit pels jesuïtes Pau Vidal, responsable del projecte del Servei Jesuïta als Refugiats a Maban (Sudan del Sud) i Santi Torres, director adjunt de Cristianisme i Justícia i de la Fundació Migra Studium. Analitzen les causes d’un increment molt preocupant, i es plantegen maneres de donar-hi una resposta que no pot esperar.
Aquest augment es deu en bona part a la guerra de Síria, que ja ha provocat la que es considera una de les més grans crisis de refugiats de la història i que ha aconseguit despertar l'atenció internacional. Però també hi contribueixen l'agreujament de conflictes arreu del món, que es desenvolupen generalment enmig d'un silenci mediàtic mortal, com a Sudan del Sud, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, Afganistan, o el conflicte de l'Est d'Ucraïna entre d'altres. "Des de començaments de segle no hi havia en el món un mapa de conflictes tan extens i amb tants focs oberts alhora com el que tenim en el present", alerta el document.
Davant aquest drama, "hem de considerar literalment com a criminals aquelles polítiques de seguretat que tendeixin a blindar fronteres i aixecar murs", denuncien els autors. I per això reclamen també la implicació i insistència de les opinions públiques dels països potencialment acollidors a l'hora de reivindicar solucions.
"Les solucions que en aquests moments s'ofereixen per garantir una vida digna als refugiats són absolutament insuficients", asseguren. Ho demostra el fet que durant l'any passat poc més de 125.000 refugiats van poder retornar a casa seva, mentre que amb mesures de reassentament o incorporació en altres països només es van acollir prop de 140.000 persones. Mentrestant, milions de refugiats segueixen sobrevivint en camps en dures condicions de vida o emprenen trajectes desesperats en els que assumeixen, com dramàticament estem veient aquests dies, enormes riscos per a les seves vides.
Els autors del document demanen "una reacció dels estats i dels organismes internacionals", amb una reactivació del paper de Nacions Unides pel que fa a la prevenció i resolució pacífica de conflictes, així com donar major rellevància a les polítiques de reassentament i acollida.
Descarregueu el document sencer en aquest enllaç.