Entrevista a Juanjo Fernández, assessor pedagògic de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya
(FECC) Segur que moltes vegades els pares i mares es fan preguntes davant la realitat i la responsabilitat d’acompanyar el creixement dels fills i filles: estudiar i fer els deures o ajudar a les tasques de casa?; acompanyar-los en els disgustos o evitar les frustracions?; activitats extraescolars o passar el temps a casa?; premiar o castigar?; que tinguin els seus diners o no cal perquè ja els paguem el que necessiten?; la bufetada educativa, educa?; els avis i àvies a primera línia de foc?; quines situacions de ciberassetjament es poden produir?
La Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (CCAPAC), des de fa anys, posa a disposició de les AMPAs, entre d’altres serveis, una sèrie de conferències sobre aquests temes educatius i molts més. Juanjo Fernández és un dels conferenciants més veterans d'aquest servei. Llicenciat en Filosofia i Lletres, les seves vocacions són ensenyar i escriure. En l'actualitat és consultor pedagògic a la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, però la seva activitat principal són les conferències que imparteix a alumnes, mestres i famílies sobre temes educatius ben diversos. Hi parlem.
"Servei de Conferències"... De debò serveixen les xerrades? No són activitats massa curtes, sense un efecte durador?
Depèn de la conferència. Jo puc recordar grans moments de xerrades, amb paraules sàvies que han continuat ressonant en mi molt temps després. Fins i tot de les dolentes s'aprèn el que no s'ha de fer! I pel que fa a la durada... això seria tant com dir que sempre és millor una enciclopèdia per fascicles que un llibre!
Deixa'm fer d'advocat del diable. No és veritat que les xerrades són massa passives, que no s'hi comparteixen dubtes, inquietuds, experiències...?
El que és veritat és que hi ha gent per a tot. Hi ha gent a qui li encanta poder compartir, comentar, debatre, sincerar-se... Però no és una metodologia que li vagi bé a tothom. Hi ha gent a qui no li ve gens de gust explicar a d’altres persones el que considera que pertany a l'àmbit de casa seva però que, malgrat tot, també té els seus dubtes, les seves inquietuds, i vol aprendre, i li agrada la possibilitat d'escoltar algú que, per experiència i preparació, pot dir coses que estaran ben expressades, seran profitoses i útils i, amb una mica de sort, interessants i tot! Creiem que això és el que oferim des de la CCAPAC.
Queda clar que creus en l'eficàcia del Servei de Conferències...
Els qüestionaris que passem a les AMPAs perquè valorin les xerrades sempre ens donen resultats molt positius. Diu el Cohèlet que "tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa" (Coh 3,1), i que "hi ha un temps de callar i un temps de parlar". Així que, tornant a l'inici: que de què serveixen les xerrades? Doncs quan és el seu temps serveixen de molt, i fan molt de bé!
Així doncs, com funciona el Servei de Conferències?
Hi ha un catàleg amb 54 xerrades a càrrec de 19 conferenciants, sobre temes educatius ben diversos. Per a cada xerrada hi ha una fitxa amb el contingut general de la conferència, un petit guió i les dades de contacte del conferenciant. El catàleg també detalla les condicions del Servei, amb un preu molt ajustat, i encara més avantatjós per a les AMPAs federades a la CCAPAC.
Però, com decidir quins temes abordar? No seran sempre els mateixos?
Pot ser que això passi (de vegades!) i pot ser que es degui al fet sovint la "contractació" de les xerrades va a càrrec de mares i pares –autèntics herois!– que fan el possible i l'impossible per saber quins són els temes que interessen les famílies de les seves escoles... però no sempre reben resposta i han de tirar endavant "amb el que hi ha". Sovint només compten amb la seva bona voluntat per fer una tasca que poques vegades és agraïda i reconeguda, i sovint amb pocs mitjans. Pensant en aquests herois, i amb el desig de donar-los un cop de mà, el catàleg també inclou un quadre amb tots els títols i les edats més indicades per a cada xerrada. A més, des de la CCAPAC s'ofereix a les AMPAs un manualet titulat 'Com aconseguir les millors xerrades per al nostre públic', on hi ha recursos molt útils. I no oblidem que moltes vegades els temes no són "els mateixos", o si són "els mateixos" és perquè sí que interessen a les famílies.
No són moltes conferències?
És que hi ha moltes temàtiques interessants a treballar! Els estudis, les noves tecnologies, els límits, l'adolescència, els trastorns alimentaris, les xarxes socials, el coaching familiar, l'economia domèstica, la felicitat, els germans, el joc, l'afectivitat, el diàleg, la lectura, l'educació per la pau... I uns conferenciants experts, bons comunicadors i molt ben preparats, que poden donar resposta a qualsevol necessitat de les AMPAs (per exemple, si els cal una xerrada no inclosa en el catàleg). Per això el Servei de Conferències és tan popular!