VATICAN NEWS / CR La Conferència Episcopal Francesa (CEF) ha reconegut, en un comunicat difós a les xarxes socials, que la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics 2024 a París, aquest divendres 26 de juliol a la nit, "va oferir al món sencer meravellosos moments de bellesa i alegria, rics en emoció i universalment aclamats, però va incloure escenes d'escarni i burla del cristianisme, que deplorem profundament". Al centre de les crítiques a les xarxes socials ha estat la reproducció del quadre de Leonardo da Vinci L'Últim Sopar per una dotzena d'homes vestits de dona.
Després de la cerimònia d'obertura, diferents líders d'altres confessions religioses han expressat la seva solidaritat amb l'Església catòlica francesa, segons el comunicat de premsa. "Vam pensar en tots els cristians de tots els continents que s'han sentit ferits per l'ultratge i la provocació de certes escenes", han expressat els bisbes francesos. A més des de la Conferència Episcopal Francesa han afegit que "voldríem que comprenguessin que la celebració olímpica va molt més enllà dels prejudicis ideològics d'alguns artistes".
El secretari general de la CEF, Hugues de Woillemont, ha assenyalat a través de les xarxes socials la contradicció entre "la inclusivitat declarada i l'exclusió efectiva de certs creients". El secretari ha afegit que no hi ha necessitat de ferir les consciències per promoure la fraternitat i la sororitat.
El president del Consell de Comunicació de la CEF i bisbe coadjutor de la diòcesi de Fréjus-Toulon, François Touvet, s'ha sumat "fermament" a la declaració de l'Església de França. En un post a les xarxes socials, ha afirmat que cal "protestar, com molts altres, contra aquest escandalós i greu insult als cristians de tot el món, per no parlar dels altres ultratges de l'espectacle".
Unitat i fraternitat humana
La CEF ha conclòs la declaració recordant que l'esport "és una activitat meravellosa que delecta profundament els cors dels atletes i dels espectadors", i que l'olimpisme és un "moviment al servei d'aquesta realitat d'unitat i fraternitat humana".
La cerimònia inaugural ha acabat amb una nota d'esperança, amb un dels moments culminants, quan la cantant Céline Dion ha conclòs l'Himne a l'amor d'Édith Piaf des del primer pis de la Torre Eiffel, deixant que les últimes paraules de la cançó ressonessin a la nit parisenca: "Déu reuneix els qui s'estimen".