Vés al contingut

(SICAR.cat) Projecte ESPERANZA i SICAR cat representen a l’Estat espanyol com un dels 10 països europeus que són socis del projecte Justice at Last, que coordina La Strada International. En treball en xarxa amb 10 ONG contra el tràfic de persones, aquest projecte, de 2 anys de durada, comença ja la fase de difusió i sensibilització, és a dir, la seva tercera i última línia de treball. Aquesta última etapa s’inicia amb la difusió d’una campanya d’informació a nivell europeu, que es replicarà a nivell nacional i que tindrà diverses fites fins a l’octubre del 2019, moment en el qual acabarà Justice at Last.

La campanya vol conscienciar i promoure l’accés a la compensació efectiva a víctimes de tràfic d’éssers humans i es dirigeix a la classe política, a professionals de l’àmbit legal i social i a les pròpies persones que han sofert el delicte.

L’accés a la compensació significa Justícia per a les víctimes de tràfic d’éssers humans i el reconeixement del seu dret a la reparació. A més, també comporta donar poder a les supervivents perquè emprenguin el seu futur i reduir el risc que puguin tornar a caure de nou en una situació de tràfic de persones.

“Coneix els teus drets, reclama compensació”

La campanya compta amb un web, https://www.justiceatlast.eu/, que facilita informació detallada a través de l’exposició de 6 dels 60 casos analitzats al llarg del projecte. A més, conté un document de preguntes freqüents i una enquesta adreçada a professionals, amb la finalitat millorar l’accés a compensació de les supervivents del delicte de tràfic d’éssers humans.

D’altra banda, la pàgina web difon els tres informes elaborats en el marc del projecte: “Anàlisi jurídic de les pràctiques de compensació“; “Necessitats de les víctimes” i un tercer sobre “Accés a la compensació en el marc de la cooperació transnacional”. També està disponible un Document d’Anàlisi i Incidència Política.

La campanya recorda les diferents vies de compensació a través de les quals les víctimes de tràfic de persones poden reclamar el seu dret. La reclamació es pot dur a terme mitjançant el procediment penal que se segueixi per la comissió del delicte, a través de la via civil o social, quan el tràfic de persones ha tingut lloc amb fins d’explotació laboral. A més, molts països europeus compten amb fons estatals de compensació.

A la secció de ‘participa‘, la campanya ofereix a la societat diferents maneres d’involucrar-se i donar suport a les víctimes de tràfic durant l’accés als seus drets. Recull, així mateix, recomanacions i accions concretes dirigides a responsables governamentals, professionals de l’àmbit legal i social i forces de seguretat, entre d’altres públics.

Finalment, les activitats de sensibilització es complementaran amb la creació d’un centre de recursos i materials en línia, la difusió de fullets informatius i la presentació i divulgació dels resultats i les recomanacions en reunions i esdeveniments internacionals i nacionals.

Sobre 'Justice at Last'

En aquest projecte europeu finançat pel Programa de Justícia de la Unió Europea (2014-2020) intervenen un total de 10 països europeus, representats per diferents Organitzacions No Governamentals (ONG): Associació Animus (Bulgària), La Strada (República Txeca), KOK (Alemanya), LEFÖ (Àustria), FairWork (Països Baixos), MRCI (Irlanda), Adpare (Romania), Open Gate / La Strada (Macedònia), ASTRA (Sèrbia) i Proyecto ESPERANZA i SICAR cat d’Adoratrius (Espanya) . Justice at Last busca millorar el dret a la indemnització previst en la Directiva Europea 2011/36 / EU. Tot i que aquest dret al rescabalament és clau per garantir l’accés a la reparació i la justícia de les víctimes, són molt poques les que accedeixen a la compensació de forma efectiva.

Els seus objectius són:

  • Avaluar quin és l’abast real de l’accés al règim d’indemnització de les víctimes de tràfic de persones i d’altres delictes.
  • Millorar l’accés a la compensació per a les víctimes de tràfic de persones i altres crims i així garantir que la legislació de la UE sobre el dret a la compensació s’implementi correctament a nivell nacional.
  • Dotar a les persones professionals de coneixements i habilitats per reclamar i brindar assistència per obtenir una indemnització per a les víctimes de tràfic i altres delictes
  • Crear consciència sobre els mecanismes més eficaços per a la protecció de les víctimes i l’accés a la compensació entre professionals, responsables de les polítiques, proveïdors de serveis i les víctimes de tràfic i d’altres delictes a Europa.

La indemnització és una peça clau de l’accés a la reparació per a les víctimes de delictes greus, té fins reparatius, punitius i preventius. Les víctimes de tràfic d’éssers humans pateixen una gran varietat d’abusos físics, mentals, econòmics i sovint sexuals. L’explotació a la qual han estat sotmeses pot derivar en sofriment físic i problemes de salut, traumes i pèrdua del seu mitjà de vida. Facilitar l’accés a una indemnització i a una compensació justa ajuda i pot facilitar el seu procés de recuperació integral, a més de tenir un component de càstig i dissuasió cap als traficants.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.