Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Bisbat d’Urgell) La Seu d’Urgell ha acollit les Jornades de Teologia del Bisbat d’Urgell 2018, organitzades per la Delegació diocesana d’Ensenyament. Dijous l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va inaugurar les Jornades a la Sala Sant Domènec, proposta que “ja va cap a quaranta anys ininterrompudament!”. L’edició d’enguany ha tingut com a tema de debat i reflexió “La condició humana”, a partir de les intervencions del doctor Ignasi Boada, filòsof i politòleg, professor de la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL); i del doctor Francesc Torralba, també professor de la URL a més de Director de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d’Urgell i Consultor del Pontifici Consell de la Cultura.



L’arquebisbe Vives ha donat la benvinguda als 180 participants, tot recordant que l’ésser humà és també, i de manera indestriable, un ésser religiós, per la qual cosa la presència de la religió en els diferents àmbits de la nostra societat, com ara els àmbits cultural i docent, és quelcom perfectament natural.



L’Arquebisbe es va referir al tema central de les Jornades parlant de l’obra de pensadors del segle XX com André Malraux (que el 1933 va publicar una novel·la titulada precisament “La Condition Humaine”) i Hannah Arendt, (amb un assaig del mateix títol en la seva bibliografia, publicat el 1958), per remuntar-se després en la història de la filosofia i concloure que la pregunta per la condició humana ens ajuda a pensar sobre què és la persona, i sobre la dualitat de l’èsser humà entre matèria i esperit (o ànima) que és la dimensió en la qual es revela el nostre jo transcendent.



Ignasi Boada al llarg del matí va presentar una primera ponència titulada “L’home i la paraula: la història i la naturalesa”, i una segona titulada “L’home i la seva dimensió comunitària i política”. La sessió de treball va continaur a la tarda amb la tercera ponència titulada “De la nostàlgia del llenguatge acadèmic al “Tractatus” de Wittgenstein”. Divendres va ser el torn de Francesc Torralba amb les ponències “De l’antropologia filosòfica a l’antropologia teològica” i “Les tesis bàsiques de l’antropologia teològica”, i “El futur de la condició humana. Qüestions obertes”.



D’altra banda, dijous a la tarda va tenir lloc al Seminari diocesà d'Urgell el lliurament de la "Missio canònica" per part de l'Arquebisbe Joan-Enric als mestres i professors de religió en acabar l'Eucarisia. En l’homilia Vives va subratllar com en iniciar un nou curs acadèmic cal posar-se sempre en mans de Déu i demanar-li el do de la seva benedicció i protecció. Va agrair el treball de tots els docents per tal que la religió catòlica sigui coneguda i estimada arreu del Bisbat i va demanar als professors i mestres saber ser "sal de la terra i llum del món" perquè el missatge de l'Evangeli s'escampi arreu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.