(Seu de Manresa) En el marc del Dia de la Seu i de la campanya ‘Restaurem l’orgue del cor de Catalunya’, el proper dissabte 30 d’octubre a les 21:00 h la Unió Musical del Bages oferirà un concert únic i amb un repertori fet a mida a la basílica Santa Maria de la Seu de Manresa. El propòsit de l’acte és continuar amb la recaptació de fons per finançar la restauració de l’orgue, que des del passat mes de desembre s’està rehabilitant.
Amb el títol 'Escolta, sent, imagina', la formació musical convidarà a tots els assistents a aguditzar els seus sentits i crear una nova biblioteca de sentiments, emocions, històries i records. Cadascuna de les obres del repertori que presentarà estan pensades per fer volar la imaginació tot escoltant la narració, la música i, sobretot, les sensacions que aquestes provoquen a nivell individual.
El concert serà la cloenda del programa de celebració del Dia de la Seu, que any rere any l’Associació dels Amics de la Seu proposa amb la voluntat de donar a conèixer i dinamitzar el patrimoni de la basílica manresana. Enguany, l’associació ha volgut col·laborar amb la campanya 'Restaurem l’orgue del cor de Catalunya' donant suport a aquest concert, la recaptació del qual es destinarà íntegrament a les feines de restauració de l’orgue.
Les entrades pel concert es podran adquirir el mateix dia de l’acte a la taquilla que s’instal·larà a la porta de la basílica de la Seu. El preu serà de 10€ i servirà com a donatiu per la campanya.
La Unió Musical del Bages
La Unió Musical del Bages és una associació musical flexible d’instruments de vent i percussió, formada per músics professionals, amateurs i estudiants avançats de música. També hi tenen cabuda joves estudiants i, per tant, és un punt de trobada intergeneracional de músics de procedència, estils i inquietuds molt diverses.
Des de la seva creació ha interpretat el tradicional Concert de Cap d’Any a Manresa, en les primeres edicions al Teatre Conservatori i en els darrers anys al teatre Kursaal, ha organitzat la celebració de Santa Cecília amb la participació d’alumnes de les escoles de música del Bages i comarques veïnes, ha realitzat actuacions amb el Cor Clavé i corals manresanes i de Barcelona, ha fet col·laboracions amb Brams i la Cobla Catalana dels Sons Essencials i Pau Riba, ha executat concerts per a orgue i banda; ha realitzat concerts benèfics i actuacions de Festa Major i a la Diada de Catalunya, i ha actuat també a l’Auditori de Barcelnoa. La Banda ha gravat el CD ‘Músiques de Manresa 2’. A més, una formació parcial de la Banda interpreta des de fa gairebé 20 anys les músiques del Correfoc a la Mostra que es fa a la plaça Major i tam´be ha enregistat el CD Les Músiques del Correfoc de Manresa.
Dídac Mirallas és l’actual director de la Unió Musical del Bages i el concert 'Escolta, sent, imagina' serà sota la seva batuta. Miralles és titulat de Grau Superior de clarinet i saxofon, postgraduat en clarinet al Conservatori de Perpinyà i també a l’ESMUC. Miralles va ser membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya durant 6 anys i ha participat en l’orquestra Inter-regional Jugendorchester d’Alemanya i la Jover Orquestra Nacional de España. A més, és un prestigiós lutier de clarients, saxos i flautes travesseres i durant molts anys ha compaginat la seva activitat com a clarinetista i saxofonista amb la de professor.
La campanya de l’orgue
El mes de desembre de 2020 es va presentar la campanya 'Restaurem l’orgue del cor de Catalunya' creada per la comissió de l’orgue amb la voluntat de recuperar l’instrument de la basílica, que es troba en molt mal estat de conservació.
El pressupost del projecte és molt elevat i la participació ciutadana és imprescindible per aconseguir la fita desitjada. És per això que la comissió s’ha proposat convocar actes de divulgació cultural i musical amb l’objectiu de donar a conèixer la campanya i recaptar fons per completar-ne el finançament.
L’orgue de la Seu de Manresa es va desmuntar i traslladar al Taller Carlos M. Álvarez el mateix desembre de 2020. La proposta del taller inclou la restauració i reconstrucció total de la part instrumental de l’orgue, la redistribució del seu espai interior, la incorporació de 10 nous registres -actualment en té 20- amb un increment de 461 tubs -actualment en té 1437-, la individualització dels registres en els seus 3 cossos -pedal, orgue major i orgue recitatiu-, la renovació total de la consola, 2 teclats i pedaler amb un sistema informatitzat i de transmissió electrònica i la restauració i reconstrucció del sistema de vent. La durada estimada de totes aquestes tasques és de 14 mesos.
Les persones que vulguin col·laborar en la restauració de l’orgue del cor de Catalunya ho podran fer en efectiu al Punt d’Acolliment de la Seu de Manresa o bé per transferència bancària.