Vés al contingut

(Federació de Comunitats Jueves) El vespre del diumenge 13 de setembre la Comunitat Jueva catalana celebra el cap d'any segons el calendari hebreu. En aquest dia el poble jueu commemora la creació de l'ésser humà. Tanmateix comença un període espiritual de deu dies d'examen de consciència per superar els errors comesos l'any que conclou. Cada Rosh Hashaná –Cap d'any– és una nova oportunitat de millorar, renéixer i donar un nou sentit a la vida.

El fidel demana perdó per les seves faltes davant els homes i davant de Déu. La tradició mana que a totes les llars jueves les noies encenguin les espelmes aquest vespre especial i recitin benediccions. A la sinagoga també es fan unes lectures especials i es toca el Shofar, una espècie de trompeta feta de banya de moltó. El seu so convida a "despertar" la consciència de les persones amb la finalitat de penedir-se dels mals actes i tornar a Déu .

A l'àpat familiar de Rosh Hashaná es mengen aliments senyalats, que simbolitzen benedicció, com el cap del moltó, els dàtils, la poma amb mel, el porro, les bledes, la carbassa i altres aliments dolços, per marcar el desig que l'any que comença sigui tan dolç com la mel.

El període de reflexió que s'inicia a Rosh Hashaná dura 10 dies i culmina a Yom Kipur –enguany, dimecres 23 de setembre– que dura 24 hores. Durant el dia de Yom Kipur molta gent acostuma a dejunar. El so del Shofar que marca el final de Yom Kipur trenca el silenci anunciant la concessió del perdó després del penediment. El sopar posterior al dejuni és particularment alegre.

Després de Yom Kipur s'experimenta un sentiment de goig i alleugeriment com a resultat d'aquesta diada d'introspecció i oració. És especialment indicat buscar a la sinagoga a aquelles persones soles i convidar-les a asseure a la nostra taula.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.